Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на безплатните музеи в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Входът в държавните италиански музеи и археологически обекти е безплатен до 10-и март. Решението е на министерството на културата с цел да се повиши интересът на италианците към тяхното богато историческо наследство.

Началото на инициативата „Аз отивам в музея” постави министърът на културата Алберто Бонисоли в палата Алтемпс в Рим, където е седалището на Националния римски музей - аристократична резиденция с ценна колекция от скулптури още от 16-и век.

Инициативата води своето начало от предишния културен министър Дарио Франческини от партията на демократите, който направи безплатни първите недели на всеки месец за над 480 музея. Това доведе до рекордно увеличение на интереса от почти 8%. Колегата му Алберто Бонисоли продължава в тази посока и с това, че останалите безплатни дни ще се определят от директорите на музеите, а през останалото време в годината посетителите от 18- до 25-годишна възраст ще плащат само 2 евро за вход.

„Аз отивам в музея” важи за туристите от целия свят и не се изисква документ за самоличност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев повдигна завесата за сюжета на "Top Floor" пред БНР

Актьорът Ивайло Захариев е с голяма роля в продукцията на френския режисьор Жереми Минюи "Top Floor" или на български - "Последен етаж" . Актьорът е единственият българин във френската продукция . Коварната страна на социалните мрежи е основната тема, на които се спира филмът, а в центъра му е известна инфлуенсърка , която попада в..

публикувано на 25.09.24 в 12:15

Златин Цветков: Импровизаторът унищожава егото си, за да е в полза на другите

Най-изявените майстори в жанра на комедийната импровизация ще се включат в седмото издание на фестивала на комедийната импровизация 2024. Мотото на фестивала е "Дълбоко потапяне". "Това е фестивал, който е изцяло самостоятелно организиран. Около 80 души от чужбина идват специално за този фестивал. Нямаме никакво държавно финансиране, нито..

публикувано на 25.09.24 в 09:57

"Ключът е в теб"- новата постановка на младежи с увреден слух

"Ключът е в теб", това е заглавието на новото форум театрално представление, което разказва личните истории на младежи с увреден слух. Актьори са сами те. Те застават на сцената с желание да бъдат чути и разбрани.   Да разкажат за своя свят, за проблемите, с които се сблъскват. Искат да говорят с чуващите, да ги уверят че влизайки в живота от..

публикувано на 25.09.24 в 09:52

Български фолклор за откъсване от грижите от седмицата в Ню Йорк

Петък вечер в многомилионния космополитен Ню Йорк. Улиците в района на "Медисън Скуеър Гардън", "Брайънт Парк" и "Крайслър Билдинг" са оживени с бързащи хора. Седмицата приключва и вратите на уикенд емоциите постепенно се отварят. В тази атмосфера в централен район, на четвъртия етаж в сграда на 32-ра улица, в едно денс студио десетки..

публикувано на 24.09.24 в 13:47

Празнично начало на 60-ия юбилеен сезон на Театър 199 с премиерата на "Тортила флет"

На 28 септември от 20 часа в Театър 199 "Валентин Стойчев" е премиерата на спектакъла на Театър "Кредо" – "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек .  "Тортила флет" е първата премиера в юбилейния 60-и сезон на Театър 199. Автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла е актрисата Нина Димитрова.  Това..

публикувано на 24.09.24 в 10:34

Александър Кюркчиев: Лютото премина в нови измерения през последните години

Предстои първото издание на Sofia Chilli Fest – първият лют фестивал, някога организиран в България и региона. Двудневният международен фестивал е организиран изцяло от Chilli Hills и ще се проведе точно в сърцето на фермата за люти чушки – Chilli Hills Farm в с.Лозен, София.  "Като този фестивал са само няколко в цяла Европа. Ние имаме..

публикувано на 22.09.24 в 15:21

10-то издание на Синелибри - от 10 октомври до 3 ноември

Десетото издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември. 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери ще види българската публика , както и 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани..

публикувано на 22.09.24 в 13:32