Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Проверката по "Ало, Банов съм" не е лично разследване, а стандартна процедура

Прокуратурата удължи с месец проверката по случая заради изпратени от вицепремиера документи, свързани с ремонта на столичното Ларго

| обновено на 07.03.19 в 14:55
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата удължи с месец проверката по случая, станал известен като "Ало, Банов съм" заради изпратени от вицепремиера Томислав Дончев документи, свързани с ремонта на столичното Ларго. 

За "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че по случая с разпространените от депутата Елена Йончева записи, в които се чува министърът на културата Боил Банов да обсъжда как да бъде спестена неустойката на фирмата, ремонтирала Ларгото, са били снети обяснения от Йончева и Банов, от бившия културен министър Вежди Рашидов и от участниците в разговорите. Прави  ли ги това годни доказателствени средства:

"Принципно, такива записи е възможно да се ценят като годно доказателство. Трябва, за да бъде възприето, от съда да се назначи съответната техническа експертиза в рамките на образувано досъдебно производство, каквото все още няма, защото проверката трябва да продължи с оглед на новопостъпилите материали. Не е редно да споделяме какви обяснения са снети, кой какво е заявил и какво е заключението на експертната справка. Не е в интерес на нашите действия в момента".

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР, че информацията, която е изпратил в прокуратурата по така наречената афера "Ало, Банов съм", не е негово лично разследване, а стандартно разписана процедура.

Тя се извършва при всяко съмнение за злоупотреби със средства от еврофондове. Подобна информация прокуратурата е получавала и при други случаи, каза Дончев:

"Случаят тук е малко по-различен. Доколкото случаят е с характер на публична сензация, доколкото аз знам, че органите на прокуратурата работят, реших, че всичко, което е събрано в администрациите под формата на документи, проверки, доклади и така нататък, би било от полза на прокуратурата заради целите на разследването или проверката, която тече там".

Томислав Дончев подчерта, че предоставя на прокуратурата информацията по аферата "Ало, Банов съм", в качеството си на вицепремиер, отговорен за усвояването на средствата от еврофондовете.

Той отказа да коментира съдържанието на папката с документи:

"Доколкото цялата информация е изпратена в прокуратурата, аз се боя, че тя би могла да има процесуална стойност, затова не считам за уместно да я коментирам. Мен не ме притесни информацията, която получих, а и сигнали от подобен тип ние получаваме много. Примерно преди настъпването на местни избори обичайният брой сигнали, които се получават, се удвоява или се утроява".

Документите, за ремонта, който е с европейско финансиране, са пристигнали с придружително писмо, подписано от Дончев, но Румяна Арнаудова не можа да уточни в какво качество ги е получил той.

Говорителят на главния прокурор не изключи след анализа на документите да бъдат снети обяснения от самия Дончев, както и от други лица.

Отказа и да се ангажира с прогноза дали по-скоро ще потвърдят ли те решението на наблюдаващия прокурор за финала на проверката или ще го променят:

"Вероятно ще следва да се снемат допълнителни обяснения от лица, за да можем да вземем адекватно и обективно в крайна сметка решение за това започваме ли разследване или не. Към този час обективно не е възможно заради значителния обем от документи да кажем дали тези документи разколебават или потвърждават решението на прокурора затова какво ще предстои след проверката", коментира Арнаудова.

Иначе - дотук обяснения са давали министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, Елена Йончева, която излъчи записите - два пъти, и споменатите в записа лица.

Дали обаче самият запис е автентичен или монтаж ще стане ясно, ако проверката прерасне в досъдебно производство, което ще научим до месец.

По повод прокурорската проверка за скандала „Ало Банов съм“ министърът на културата Боил Банов заяви:

"Аз се чувствам спокоен вече извън първоначалното ми нервно, както всеки един човек може би е нормално да реагира, когато се чувства засегнат несправедливо, а след като мине цялата проверка, аз ще си направя необходимите действия, а интересите на БСП изключително не ме интересуват".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия...

публикувано на 28.04.24 в 15:40

Руските сили са превзели село в Донецка област

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс". В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също..

публикувано на 28.04.24 в 15:06
Знаме на

Делегация на "Хамас" в Кайро за преговори за примирие

Представител на "Хамас" е обявил пред агенция "Ройтерс", че делегация на радикалната ислямистка групировка ще посети в понеделник, 29 април, египетската столица Кайро утре за нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегацията ще обсъжда предложение за примирие, направено от посредниците, и съгласувано с Израел.  Еврейската държава вече..

публикувано на 28.04.24 в 14:53

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България, са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия. Така коментира ситуацията Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР. „Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този дълъг период..

публикувано на 28.04.24 в 14:32

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05