Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският правосъден министър критикува Кьовеши в писмо до „Файненшъл таймс“

Лаура Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е изпратил писмо до в. „Файненшъл таймс“, в което посочва, че Лаура Кьовеши не трябва да бъде назначавана за главен прокурор на Европейския съюз. „Нямам нищо лично против Лаура Кодруца Кьовеши, един от тримата кандидати за поста главен прокурор в новата институция на Европейската прокуратура. Но, от всички доказателства, които съм видял - от съдии, прокурори и други достоверни източници, тя не би трябвало да бъде назначавана на тази изключително важна позиция“, пише в писмото румънският правосъден министър, съобщи в. „Котидианул“, цитиран от БТА.

Изданието посочва още, че заглавието, под което „Файненшъл таймс“ публикува писмото на Тоадер, е „Натиск“ в антикорупционната кампания в Румъния.

В. „Гъндул“ допълва по темата, че министър Тоадер е заявил, че писмото е от името на правителството на Румъния и дава сигнал за злоупотребите, извършени от спецпрокуратурата за борба с корупцията (НДБК) под ръководството на Кьовеши.

Лаура Кьовеши бе отстранена от поста главен прокурор на НДБК през лятото на 2018 г. именно по искане на министъра на правосъдието.

В. „Ромъния либера“ публикува реакция на антикорупционната прокуратура по твърденията на правосъдния министър. „Тудорел Тоадер е представил нереални данни в писмото за Кьовеши“, посочва вестникът в заглавие и съобщава, че НДБК е изпратила до „Файненшъл таймс“ поправки на нереалната информация, представена от министъра.

Букурещките вестниците съобщават също, че Кьовеши бе разпитана вчера по дело, което е образувано срещу нея от Специалния отдел за разследване на магистрати. Изданията публикуват и новината, че срещу Кьовеши е образувано още едно дело.

По думите на Кьовеши по второто дело е обвинена, че е координирала организирана престъпна група с прокурори от НДБК. Кьовеши каза също, че от две години е подложена на тормоз в публичното пространство, както и от Съдебната инспекция, която е проверявала дейността й близо 50 пъти. По думите й фактът, че е била призована в специалния отдел точно в деня, в който в Европейския парламент има процедури по избор на главния прокурор на Европейската прокуратура, „не е никакво съвпадение“, пише „Ромъния либера“.

Информационният сайт „Зиаре“ съобщава, че Европейският парламент е избрал вчера преговорния екип за определяне на бъдещия главен прокурор на ЕС. Ингеборг Грасле (ЕНП), Клод Мораес (социалисти и демократи) и Юдит Саргентини (зелени) ще бъдат в екипа, който ще преговаря със Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. Съветът от своя страна гласува френският кандидат Жан-Франсоа Бонер да заеме поста и двете институции трябва да стигнат до компромис, след като ЕП подкрепи вчера Кьовеши. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лаура Кьовеши

Европарламентът зад кандидатурата на Кьовеши за прокурор на ЕС

Европейският парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е изборът на институцията за главен прокурор на Европейския съюз, съобщи БНТ. Кандидатурата на Кьовеши няма да бъде гласувана следващата седмица в пленарна зала, а направо ще се пристъпи към..

публикувано на 07.03.19 в 21:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6..

публикувано на 12.05.24 в 12:12
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват..

публикувано на 12.05.24 в 12:10
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Може да се стигне до рязане на капиталови разходи, за да не влезем в свръхдефицит

Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г.  Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от..

публикувано на 12.05.24 в 12:04

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от..

публикувано на 12.05.24 в 11:01