Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер: Орбан да реши остава ли в ЕНП

Манфред Вебер
Снимка: БТА

От унгарския премиер Виктор Орбан зависи да реши към кое политическо семейство иска да принадлежи, заяви днес Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП, цитиран от Ройтерс.

Изказването му идва на фона на продължаващи дискусии сред християндемократите за изгонването на партията на Орбан ФИДЕС от редиците на ЕНП заради кампанията ѝ срещу лидерите на Евросъюза и в частност срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Въпросът се очакваше да бъде обсъждан на партиен форум на 20 март.

По-рано днес Виктор Орбан заяви, че партията му може да излезе от десноцентристката ЕНП.

„Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП“, заяви унгарският премиер в интервю за унгарското обществено радио. „Ако искаме да започнем нещо ново, очевидно първото място за водене на преговори ще бъде Полша“, допълни той и припомни, че управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ не е член на ЕНП, а на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ).

Дискусиите за мястото на Орбан в ЕНП - най-голямото паневропейско политическо семейство, идват преди изборите за Европарламент през май, когато се очаква възход на популистки и евроскептични партии.

Водещ кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия е баварският евродепутат Манфред Вебер. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виктор Орбан

Жозеф Дол: Започната е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от ЕНП

Започнала е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от Европейската народна партия, съобщи лидерът на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от Франс прес. Изключване на ФИДЕС  са поискали 12 партии от 9 държави, след като унгарският премиер Виктор..

обновено на 04.03.19 в 20:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за горещо време в Сърбия

До края на седмицата в Сърбия ще остане много топло, предупреди сръбският Републикански хидрометеорологичен институт (РХМИ), цитиран от Танюг. Това съобщи БТА. Днес и утре максималните температури ще са от 37 до 41 градуса, в неделя от 33 до 38, а от..

публикувано на 16.08.24 в 11:13
Калоян Захариев

Калоян Захариев: Българската фентъзи литература не отстъпва на западноевропейската

"Писането ми отне малко време. Роди се без план, без идея. Всичко тръгна от само себе си. Тръгнах с идеята да бъда като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва. Като пишеш един роман, си..

публикувано на 16.08.24 в 11:12
Лена Бориславова

В парламента: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с взаимни обвинения в бездействие

С декларации от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си отправиха взаимни обвинения в бездействие и саботиране на работата на постоянните комисии.  Лена Бориславова призова за спешно приемане на законодателния пакет, необходим за изплащане на..

публикувано на 16.08.24 в 11:09

Исторически възстановки в Априлци разкриват живота в римски боен лагер

Община Априлци организира тридневни възстановки на римски боен лагер  от  4-5 век. Идеята на възстановките, които ще направи сдружение "Виа преториа" е да покаже историята и миналото, поясни кметът на Априлци Тихомир Кукенски: "Ще направим..

публикувано на 16.08.24 в 11:01

Ръст на онкологичните заболявания в област Велико Търново

Увеличават се онкологичните заболявания в област Велико Търново, отчитат здравните власти. Новооткритите онкологични случаи във Великотърновска област за миналата година са 935, което е с 32 повече от предходната година, сочат данните от анализа..

публикувано на 16.08.24 в 10:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Вътрешният министър обвини Божидар Божанов в "арогантна политическа намеса" в работата на МВР

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в цитирам "арогантна политическа намеса" в работата на МВР.  В изявление пред журналисти Стоянов твърди, че в сряда Божанов се е обадил на директора на дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 10:51

Заместник-областният управител на Благоевград подаде оставка

Заместник-областният управител на Благоевград Елхан Кълков е подал заявление до премиера Димитър Главчев, с искане да бъде освободен от длъжност. Като мотив той е посочил лични причини. Кълков заемаше поста близо два месеца и по време на големите..

публикувано на 16.08.24 в 10:47