Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С демонстрации в защита на правата на жените отбелязват празника по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 8 март отбелязваме Международния ден на жената. Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики, които настоявали за равни права с мъжете. 

Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. 

Празничен и неработен е днешният ден в Русия и останалите страни от бившия Съветски съюз, с изключение на Литва, Латвия и Естония, както и в Монголия, Виетнам и Куба. В Китай пък жените днес работят със съкратено работно време. В някои страни празникът е известен и под други имена – Ден на жената или на майката.

По случай Международния ден на жените днес в цяла Испания се провежда стачка. В акцията участват хиляди жени с искане за равни права и прекратяване на насилието, основано на пола. Няколкостотин жени излязоха след полунощ по улиците на Мадрид на среднощен протест по повод Международния ден на жените, предаде Ройтерс. В цяла Испания днес се очакват по-мащабни протести, възможно е да има и обща стачка. Темата за неравенството между половете разделя обществото в навечерието на изборите в Испания, насрочени за 28 април. Социалистите са обявили равенството между половете за един от водещите си приоритети, докато новата крайнодясна партия "Вокс" настоява за отмяна на законите срещу насилието, основано на полов признак.

За днешния 8 март жените в Белгия са призовани да стачкуват под мотото "Когато жените спрат, спира и светът" и да не изпълняват всекидневните си задължения у дома или на работа. Медиите отбелязват, че подобно събитие в страната се организира за първи път. Жените възразяват срещу различията в заплащането, в домашните задължения и дори при данъчното облагане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Горещи времена за Германия и Франция

Следвоенната история на Европа превърна някогашните врагове Франция и Германия в приятели. Партньорството им е преминало през много трудни периоди, но французите и германците винаги са успявали да запазят и надградят лидерската си роля в Европа. Откакто стопанин на Елисейския дворец е Еманюел Макрон обаче пукнатините в отношенията с Берлин..

публикувано на 13.07.24 в 11:02

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35