Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Акриламидът е замесен в процеси, водещи до поява на рак

Снимка: архив

Акриламидът, който се съдържа в редица хранителни продукти, може да допринесе за ДНК увреждания и по този начин да увеличи риска от поява на рак, сочат резултатите от ново изследване, предаде АФП.

Те все пак не дават възможност да се заключи, че акриламидът е канцерогенен.

Изследването разкрива, че веществото глицидамид, произлязло от разграждането на акриламид в организма, улеснява появата на генни мутации в клетките и ги прави уязвими към превръщането им в ракови клетки. Съставката акриламид се формира в богати на скорбяла храни при продължителното им пържене или изпичане на висока температура. Става въпрос за пържени картофи, препечен хляб, бисквити. Тютюневият дим също е източник за излагане на ефекта от акриламид.

От Международния център за изследвания върху рака констатираха, че акриламидът има канцерогенен ефект при гризачи, но го определиха само като вероятно канцерогенен у човека. Новото изследване откри следи, които са характерни за промени в генома, предизвикани от глицидамид. „Това показва, че често срещан хранителен режим може да предизвика увреждания, допринасяйки за потенциална поява на рак“, отбеляза Иржи Завадил от центъра.

„Изследването ни помага да разберем по-добре какво се случва на молекулярно ниво, но все още не можем да кажем, че акриламидът предизвиква директно рак у хората“, коментира Джъстин Стебинг от Лондонския имперски колеж.

Резултатите от изследването са публикувани в Genome Research.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитва т, особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Към края на юни: 1556,10 лева е средномесечният осигурителен доход у нас

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. е 1 556,10 лева, което е по-малко от средноосигурителния доход за май. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли, посочват от НОИ. НСИ: Нарастване..

публикувано на 13.08.24 в 10:09

Овладян е пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица

Овладян е пожарът, който  вчера възникна следобеда край кюстендилското село Неделкова Гращица, навлязе в гора и обхвана над 300 декара площи. В гасенето се включиха екипи на пожарните служби и горските стопанства от Невестино и Кюстендил,  доброволци. Помогнали и от  други общини, от Горското в Радомир. Гасенето продължи до късно снощи...

публикувано на 13.08.24 в 10:02
Мила Минева

Мила Минева: Нужно е радикално противопоставяне на популизма, който произвежда разделение

" Единственият начин избирателите да бъдат мотивирани е през радикално противопоставяне на този популизъм, който произвежда разделение ". Това заяви пред БНР Мила Минева, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея от партиите зависи да мотивират избирателите си от една страна през ценности, а от друга страна – през..

публикувано на 13.08.24 в 09:28

Деца се състезават с колела и тротитетки в Ловеч за Деня на младежта

Община Ловеч организира днес състезание с велосипеди и тротинетки за деца и младежи по повод Международния ден на младежта. Състезанието е по инициатива на Общинския съвет, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества и местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Надпреварата с..

публикувано на 13.08.24 в 09:11
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Финансовият министър Людмила Петкова е приела да остане на поста и в новия служебен кабинет Досега разговори..

публикувано на 13.08.24 в 09:03

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50