Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър за Брекзит отвхърли предложението на Мишел Барние

| обновено на 09.03.19 в 07:04
Стивън Баркли
Снимка: БТА

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на въпроса за предпазния механизъм за ирландската граница, предаде ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от Митническия съюз при запазване на другите елементи от  механизма. По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от Общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение.

„Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи“, написа Стивън Баркли в Туитър.

Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че е от решаващо значение да бъде предотвратено едно хаотично излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Твърдият Брекзит би бил катастрофа за британската икономика и би навредил и на Европейския съюз, каза Таяни в интервю за германски вестници. По думите му планираното за 29 март излизане на Великобритания може да бъде отложено най-много с няколко седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в руската Курска област. По-рано украински медии съобщиха, че силите на Киев са завладели и град Суджа, но руски командир..

публикувано на 14.08.24 в 14:47
Мария Павлова

Мария Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали остава правосъден министър

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това,..

публикувано на 14.08.24 в 14:34
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Вероятно ще предложат отново Илиана Иванова за еврокомисар

Вероятно ще бъде предложена отново настоящата ни еврокомисарка Илиана Иванова .  Това прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и коментира: "Няма да се справим до края на август с номинирането на две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена. Времевият прозорец все повече се стеснява...

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Турция обмисля да взима пръстови отпечатъци от пристигащите в страната чужденци

Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред проправителствения вестник "Сабах", предаде БТА. "Работим по проект, който предвижда при влизане в Турция да се взимат пръстови отпечатъци, както е в САЩ и Великобритания", посочи..

публикувано на 14.08.24 в 14:25
Антон Славчев

ПП-ДБ внесе искане за оставката на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев

От парламентарната група на ПП-ДБ внесоха искане за оставката на изпълняващия длъжността председател на антикорупционната комисия Антон Славчев. ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Във връзка с днешната акция на службите в имоти на бизнесмена Румен Гайтански Кирил Петков коментира, че е вдигнат..

публикувано на 14.08.24 в 14:16

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф"

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 14:04
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми са платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров з а изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59