Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето британци не приемат дълго отлагане на Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дълго отлагане на Брекзит ще бъде неприемливо за мнозинството британци, според ново проучване на BMG Research, дни преди ключовото гласуване по сделката на Мей в Камарата на общините.

52 процента от британците не искат евентуално отлагане на Брекзит да бъде по-дълго от 6 месеца.

Проучването показва още, че само 17 процента биха желали отлагане на Брекзит, ако сделката на Тереза Мей бъде отхвърлена при гласуването в парламента следващата седмица.

Ако се стигне до отлагане, премиерът предпочита кратък период, така че да не се налага Великобритания да участва в европейските избори, но междупартийна група от бунтари в Камарата на общините предлага отлагане от 9 до 12 месеца.

Двама от водещите „брекзитиъри“ обаче заявиха тази сутрин, че отлагането на Брекзит ще нанесе големи щети на общественото доверие в политиците.

В писмо до „Сънди телеграф“ консерваторът Стив Бейкър и северноирландският юнионист Найджъл Додс посочват, че „удължената несигурност ще бъде политическо бедствие“. И двамата смятат, че ако Тереза Мей не предложи променена сделка, тя отново ще претърпи поражение при гласуването.

Има обаче „брекзитиъри“, които смятат, че ако се стигне до отлагане е необходим по-дълъг период, за да може страната да се подготви по-добре за излизане без сделка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция обеща да включи летателна техника при гасенето в планината Славянка

Гръцките власти са поели ангажимент за активно включване на летателна техника при гасенето на пожара в планината Славянка в граничната зона на тяхната територия, където постоянно възникват нови огнища. Оперативните центрове за пожарите в България и Гърция са в постоянна координация, увери Николай Николов, съветник на вътрешния министър Калин..

публикувано на 09.08.24 в 12:28

Киев потвърди атаката срещу военно летище в Руска област, която не граничи с Украйна

Генералният щаб на украинската армия потвърди атаката срещу военно летище край Липецк в Русия. Тази сутрин там избухна пожар, а губернаторът на областта, която не граничи с Украйна, нареди евакуацията на повече от 400 домакинства. Руските власти обявиха извънредно положение и в Курска област, откъдето започна украинската офанзива.  Най-малко..

публикувано на 09.08.24 в 12:02

Коя е Горица Грънчарова

Втори председател на Сметната палата поема служебната изпълнителна власт в страната. Досега заместник-председателят Горица Грънчарова - Кожарева е изпълняващ правомощия на председател на Палатата за периода от назначаването на Димитър Главчев за служебен министър-председател. Горица Грънчарова–Кожарева: От утре започвам разговори със..

публикувано на 09.08.24 в 11:57

Инж. Георги Кордов: Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна

Необходимо е да се прецизират определени моменти от Наредбата на МРРБ за строежа на сгради за производство и съхранение на взривни вещества, пиротехника и други опасни материали. Това обясни пред БНР инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции. "Много важен е въпросът за контрола по изпълнение на отделните клаузи..

публикувано на 09.08.24 в 11:45
Станислав Балабанов

ИТН: Президентът избира премиер от резервната скамейка на ГЕРБ и ДПС

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов също посочи като причина за създадената ситуация около избора на служебни премиери последните промените в Конституцията: "За съжаление, не дават друга възможност на президента Радев, освен да избира, вече от по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС поредния служебен министър председател".

публикувано на 09.08.24 в 11:42

Горица Грънчарова–Кожарева: От утре започвам разговори със сегашните министри и с други експерти

В първата си изява пред медиите, след като получи мандата за сътавяне на правителство, Горица Грънчарова – Кожарева каза: Датата за предсрочния вот е ясна: 20 октомври - пред урните и машините Горица Грънчарова-Кожарева – новият служебен премиер на България "Президентът Румен Радев ми връчи мандат за съставяне на служебно правителство. Поех..

публикувано на 09.08.24 в 11:38
Костадин Костадинов

Костадинов: Горица Кожарева не взема тези решения самостоятелно

В коментар за избора на президента на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов припомни скандала около освобождаването на бившия председател на Сметната Палата Цветан Цветков и назначаването й на поста. "Помните, че Конституционният съд се изказа, че уволнението на бившия шеф на Сметната палата..

публикувано на 09.08.24 в 11:22