Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусологът проф. Кълвачев: Всичките близо 100 случая на морбили у нас са сред неваксинирани

Проф. Златко Кълвачев в студиото на програма „Христо Ботев”
Снимка: Стаматина Никова

Въпреки че вече има близо 100 случаи на заболели от морбили у нас, опитите на „антиваксъри“ да се омаловажи добиващото епидемични стойности вирусно заболяване продължават, а в дискусионни групи в интернет могат да бъдат намерени различни тези, с които се обяснява защо ваксините са опасни и не дават гаранция срещу вирусите. Преди дни от Фейсбук дори съобщиха, че засилват борбата с дезинформацията за ваксините. От социалната медия обявиха, че ще скриват групи и страници, които разпространяват неверни информации за ваксините, от функцията "търсене" на сайта си.

Оказва се, че проблемът не е само български. Здравните власти в САЩ съобщават за над 200 случая на заболяването, регистрирани в 11 щата. Законодателите там дори обмислят варианти за включване по-категорично в дебата „за“ или „против“ ваксините.

Един от най-добрите вирусолози у нас - професор Златко Кълвачев, лекар в МБАЛ "Надежда", а преди това - вирусолог в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела, където ръководи лабораторията по вирусология, коментира за БНР:

„Сега виждаме резултата, реалността от това, което стана, благодарение на дезинформацията“.

Кълвачев, който е автор на повече от 150 научни публикации и 4 изобретения, специализирал в Русия, Финландия, Индия и в САЩ, допълни:

„Ваксините са изключително полезни. Те са избавили човечеството от редица смъртоносни болести. Има безкрайно много примери. Няма нито един пример, научно доказан, публикуван в научно списание, за това, което се говори - за аутизъм или за нещо друго. Да, всички ваксини, всички продукти имат странични явления. Аспиринът също има. Да не пием аспирин ли?! Категорично трябва да засилим здравната информация - да достига до правилното място и хората трябва да вземат правилни решения, но информирани, защото имаме лично здраве, но има и обществено здраве. Аз съм съгласен, че трябва да зачитаме личното право на този, който не иска да ваксинира детето, но в същото време съм съгласен и с огромната група, която не иска в детската градина или в училище да ходи едно заболяло дете и да ръси вируси“.

В случая с морбили у нас няма пробив в системата, защото всичките близо 100 случая са сред неваксинирани, допълни медикът. Имунизационният календар у нас е „много хубав“ и работи чудесно, но предвид сегашната обстановка и зачестилите случаи е редно втората имунизация да се изтегли няколко години по-напред, изрази лично мнение той.

„Сега е 13 месеца и 13 години. Нищо няма да се случи, ако се смъкне с няколко години и втората имунизация. Това го решава министерството. Тези неща трябва да са перманентни, не трябва кампанийни“.

Здравните власти у нас реагират адекватно на ситуацията, категоричен е той. Медикът сподели, че не е имал проблеми с антиваксърски настроения в миналото. Той даде пример с Япония, където при съмнения, че ваксините създават проблем, експертна група провежда необходимите изследвания:

„След това обаче, като завърши тази проверка, тази група излиза с експертно становище. Това е ставало винаги по света. В България имаше толкова случаи, които са разследвани по най-различни ваксини и проблеми и след това никой не излезе да каже какъв е резултатът. Резултатът винаги е бил, че няма връзка между появата, дори и на смъртни случаи и ваксинациите“.

Заключенията на експертите трябва да достигат не само до подателите на искане за изследване, а „до цялото общество, за да се види, че действително няма случай“.

Има проблем с общата здравна култура на населението, категоричен е ученият.

Репортажът на Младен Петков и интервюто на Лора Търколева с проф. Златко Кълвачев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18