Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1500 домакинства в Русе подменят безплатно печките на твърдо гориво

Изглед от Русе
Снимка: Община Русе

Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата започва в Русе. Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град, цитирани от БТА.

Кампанията се организира по проект по програма "Лайф+" на Европейската комисия и се осъществява в още 5 общини в страната.

Целта е подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на стари печки на твърдо битово отопление с по-екологична алтернатива.

На територията на Русе ще бъдат обхванати 1500 домакинства.

В Центъра за административни услуги на община Русе от днес са на разположение заявления за желаещите да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологични уреди.

На базата на интереса ще се определят зоните за въздействие, както и целевите групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората бяха предупредени, че може да паднат обекти от въздуха. Подобно предупреждение се изпраща когато..

публикувано на 24.07.24 в 11:43

Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август

От началото на месеца в област Пазарджик са регистрирани 164 пожара - два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Със заповед на областния управител Валентина Кайтазова до края на август са забранени земеделските дейности. В региона действат мобилни групи за наблюдение и контрол. Едно от обясненията за двойния ръст на..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините.  С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн. лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02