Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС прие законопроекта на ГЕРБ за връщане на старите прагове на преференциите

Снимка: БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание върна ниския праг на преференциите. В отсъствието на членове на комисията от  БСП, законодателната инициатива на ГЕРБ беше подкрепена само от депутатите на партията. От ДПС гласуваха против, а от „Обединени патриоти“ се въздържаха.

В същото време правната комисия отхвърли законопроекта на ДПС с 2 гласа против на патриотите и 8 гласа въздържали се от страна на ГЕРБ. Предложенията на Движението предвиждаха по-високи прагове на преференциалния вот, видеонаблюдение на изборния процес и премахване на ограничението за разкриване на до 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. От ДПС отново се опитаха да прокарат агитацията на майчин език. 

„За улеснение на всички български граждани, които не разбират езика, на който се агитира, ние предлагаме тази агитация да бъде придружена с превод на официалния български език“, каза Хамид Хамид.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че ако по време на евровота Великобритания официално е извън Европейския съюз, то за нея ще важат разпоредбите за разкриване на до 35 избирателни секции. Според него 35 секции не са малко. „Толкова секции има и в САЩ, където има сериозно българско присъствие. Аналогичен случай е с Канада, както и с Турция. Виждате, че на предходни избори не е имало съществени проблеми с изборния процес, да кажем в Турция“, изтъкна Кирилов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов, Георги Марков, Данаил Кирилов по време на пресконференцията в централата на ГЕРБ

ГЕРБ внесе в деловодството на НС законопроект за връщане на стария праг на преференцията

Партия ГЕРБ официално внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, с който се връща старият праг на преференцията. Промяната ще бъде обсъдена от правната комисия на парламента в сряда, а в пленарната зала - в петък, съобщи за БНР..

обновено на 18.02.19 в 18:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Виенско колело се запали на фестивал в Германия, над 30 са ранени

Повече от 30 души са пострадали, след като виенско колело на фестивала "Хайфийлд" край германския град Лайпциг в източната част на страната се запалило снощи, предаде ДПА, като се позова на полицията. По първоначални данни всички пострадали са вдишали..

публикувано на 18.08.24 в 08:45

Внимание: "Жълт" код за опасно време в 11 области у нас

"Жълт" код е обявен за 11 области на Северна и Южна България за високи температури. Предупреждението важи за части от Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Великотърновска, Русенска, Разградска и..

публикувано на 18.08.24 в 08:20

Сезонните плодове поевтиняват

Поевтиняване на сезонните плодове отчитат през седмицата от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-ниска е цената на прасковите, кайсиите, дините и пъпешите. Поскъпват лимоните и бананите. Поевтиняват оранжерийните краставици,..

публикувано на 18.08.24 в 08:12
Доналд Тръмп

Тръмп за Камала Харис: Ще бъде победена по-лесно, отколкото Байдън

В САЩ кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп продължи личните нападки към съперничката си от демократите Камала Харис. Той говори на митинг в Уилкс-Баре в североизточната част на Пенсилвания - щат, който се очертава да има голямо..

публикувано на 18.08.24 в 08:07
Майката на заложник на

Хиляди израелци отново на протест, настояват за освобождаване на заложниците

След края на поредния кръг от преговорите за примирие в Газа - хиляди хора в Израел отново излязоха по улиците с настояване да се постигне сделка за освобождаване на заложниците, предаде ДПА. На един от митингите майката на заложник, държан от..

публикувано на 18.08.24 в 07:55

Четири села в Свищовско на протест заради безводието, затварят два пъти пътя Плевен-Русе

Жителите на четири свищовски села и днес ще затворят на два пъти за по половин час главния път Плевен-Русе. Протестът е заради липсата на вода в района. Причината са  пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по..

публикувано на 18.08.24 в 07:44
Президентът Володимир Зеленски

Зеленски пак зове Запада за доставка на оръжия с по-дълъг обсег на действие

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада спешно да предостави на страната му оръжия с по-дълъг обсег на действие. Това става на фона на напредването на украинските войски в руската Курска област. Украинската страна съобщи също за..

публикувано на 18.08.24 в 07:30