Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашката полиция обвини бизнесмен в убийството на журналиста Ян Куциак

Заподозряна за поръчител отхвърли обвиненията

| обновено на 14.03.19 в 14:21
Убийството на Ян Куциак и годеницата му предизвика вълна от протести в Словакия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашката полиция обвини днес бизнесмена Мариан Кочнер в поръчване на убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщиха словашкия медии, които се позоваха на свои източници. Кочнер е бил сред основните обекти на материали на Куциак. 

Алена Жужова, заподозряна за поръчител на убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му, отрече обвиненията. Тя бе разпитвана вчера в продължение на шест часа във връзка с друго убийство - на бившия кмет на Хурбаново Ласло Бастернак.

Според предишна версия тя била поръчала убийството на Куциак от името на Мариан Кочнер, който е в ареста по обвинения в данъчни машинации.

На 21 февруари т.г. Словакия отбеляза една година от убийството на 27-годишните Ян Куциак и Мартин Кушнирова, което предизвика политическа криза в страната и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо след мащабни антиправителствени протести.

Малко преди убийството си Куциак научил, че Мария Трошкова, съветничка и предполагаема любовница на Фицо, е била бизнес партньор и бивша приятелка на италиански мафиот, живеещ в Източна Словакия.

Тази информация доведе до оставката на Фицо и на вътрешния министър Роберт Калиняк и тогава мнозина словаци сметнаха, че мафията стои зад покушението на Куциак и Кушнирова.

Днес обаче доказателствата сочат в различна посока. Миналата есен предполагаемият убиец бе арестуван заедно с още трима души, включително Алена Жужова. Смята се, че именно те са организирали убийството по поръчка на бизнесмена мултимилионер Мариан Кочнер. Той е задържан през юни 2018 г. и е сочен за престъпен бос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Словакия хиляди почетоха паметта на журналиста Ян Куциак

Хиляди словаци се събраха в столицата Братислава, за да отбележат първата годишнина от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница. Демонстрантите са недоволни от липсата на правителствени действия срещу корупцията, за която той..

публикувано на 22.02.19 в 04:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа , се казва, че Движението за права и свободи е..

публикувано на 09.07.24 в 16:19
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици..

публикувано на 09.07.24 в 14:45