Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Брекзит няма да се отрази на отношенията с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Брекзит няма да се отрази на отношенията между Великобритания и Алианса.

„Брекзит ще промени отношенията между Обединеното кралство и ЕС, но не и между Обединеното кралство и НАТО. Великобритания ще остане важен и силен съюзник“, заяви генералният секретар на пакта.

Всъщност, Обединеното кралство има втори по големина бюджет на отбраната в Алианса, веднага след този на Съединените щати и най-големият в Европа. Ако не друго, Брекзит ще превърне НАТО дори в още по-важна платформа за сближаването на европейските и северноамериканските партньори. Затова съм убеден, че Великобритания ще остане много ангажиран член на Алианса, независимо от случващото се по Брекзит“, отбеляза Столтенберг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите в британския парламент ще гласуват дали да се отложи Брекзит

Депутатите в британската Камара на общините гласуваха Обединеното кралство на всяка цена да не излиза от ЕС без сделка. 321 депутати гласуваха „за“ предложението и 278 „против“. Днес депутатите ще гласуват дали да се отложи Брекзит. Незабавно след..

публикувано на 14.03.19 в 00:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна..

публикувано на 15.07.24 в 15:37

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че  можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система ".  Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за..

публикувано на 15.07.24 в 15:13
На разпоредителното заседание на СГС по делото срещу Петър Илиев за плагиатство.

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото срещу Петър Илиев

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, неуспял кандидат за правосъден и за вътрешен министър и за премиер от "Има такъв народ".  Той беше даден на съд след като беше установено, че е използвал..

публикувано на 15.07.24 в 15:05

Огнян Дъскарев: Шансовете на Тръмп да стане президент се увеличиха след покушението

Твърдението на левицата е, че Доналд Тръмп сам е виновен, че за малко не беше убит. Този език на омразата и тази страшна омраза, която изпитва американската левица към Тръмп логично доведе до това, което се случи. Това коментира в интервю пред..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 14:08