Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционни български занаяти ще бъдат представени в София

Снимка: starinnokarlovo.com

Майстори-занаятчии ще представят над 30 традиционни български занаята в един от столичните търговски центрове днес и през почивните дни.

Грънчарско колело, тъкачен стан, автентични захарни петлета и захаросани ябълки, както и техники за гравиране върху стъкло са само част от занаятчийските умения, които посетителите ще видят. Те ще имат възможност да изработят сами традиционни български сувенири.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата  Делауеър,..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън – никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил Фалин...

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09