Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия след 8 години война - 370 000 убити и щети за 350 млрд. евро

Разрушения в Сирия в резултат н абоевете.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършват 8 години от началото на войната в Сирия. Тогава повлияни от Арабската пролет и промените в Тунис и Египет, сирийските граждани излизат на мирен протест срещу президента Башар Асад, който се превръща във въоръжено въстание, а година по-късно и във всестранна война, в която се включват още няколко държави.

15 март 2011 г. е датата на която, тогава без да предполагат, протестиращи мирни граждани стават заложници на амбициите на няколко диктаторски лидери. В желанието си да запази властта президентът Башар Асад издава заповед сирийските сили за сигурност да стрелят по демонстранти, искащи демокрация. Убити са 4-ма от тях. Това слага началото на революция, ескалирала в 8-годишна война, довела до смъртта на над 370 хиляди души и 13 милиона разселени.

Протестиращите хващат оръжието и се превръщат в най-голямата бунтовническа организация в света. Две години по-късно вече се говори за гражданска война.

Конфликтът , който до този момент няма нищо общо с религията прераства в сблъсък между различните течения на исляма, християните и етническите малцинства.

Високо стоящият в йерархията на „Ал Кайда“ - Абу Мухаммад ал-Джулани, създава клон в страната - „Джабхат ан-Нусра“, който преминава през няколко трансформации – отделяне на групи, присъединяване на други джихадистки формации, като в момента е ядрото на „Хаят Тахрир аш Шам“.

Броят на загиналите расте, а армията извършва многобройни нападения срещу цивилни.

В помощ на Дамаск се включват Русия и Иран. Бунтовниците пък са подкрепени от Саудитска Арабия и Катар, който им предоставя над 3 милиарда долара.

Арабските държави обаче нямат единно мнение коя точно фракция от опозицията да снабдят с оръжие. Настъпват вътрешни боричкания за влияние и пари, от които печелят екстремистите.

Извършени са шокиращи нападения с химически оръжия срещу цивилни. Крайните квартали на Дамаск са обгазени със зарин. Загиват над 1400 души. Това е повратната точка, след която следва намесата на Запада.

В следствие на конфликта загиват над 112 000 цивилни, над 125 000 войници от сирийската армия и от съюзени с нея милиции, както и 67 000 бойци от кюрдските сили. Смъртта са намерили и 66 000 джихадисти.

Башар Асад, към днешна дата вече владее около две трети от територията на страната, но цената е твърде висока- над 20 хиляди убити деца, около 13 хиляди жени, 4 милиона бежанци.

Основната част от напусналите Сирия живеят в бежански лагери в Йордания, Ливан и Турция, където зависят от волята на управляващите. Много от тях предприемат опасни пътувания до така желаната Европа, но така и не достигат до бреговете на Стария континент.

Като 3-годишния Айлан, чието мъртво тяло бе изхвърлено на турския бряг и накара институциите да се захванат по-сериозно с трафикантите.

Сирия е напълно разрушена. Щетите се оценяват за около 350 милиарда евро. Разрушена е инфраструктурата както и ключови сектори от икономиката, включително петролния.

Режимът е под икономическа блокада вследствие на санкциите от страна на Съединените щати и Европейския съюз, а краят му все още не се вижда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окръжният прокурор на Русе: Прокарва се разделителна линия между съдии и прокурори

Министерството на правосъдието трябва да спази закона -  в ускорен порядък да се предложат нови текстове в проекта на нов Закон за съдебната власт , които не касаят промените в Конституцията. Това мнение изрази пред БНР окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Иво Илиев: Трябва да се направи нов Наказателен кодекс, а не нов Закон за..

публикувано на 04.06.24 в 08:28

"Шумът на парите" и перспективите по пътя на България към еврозоната

Перспективите по пътя ни към еврозоната и пълноправно членство в Шенген, интензивните технологични промени във финансовите услуги и ESG тенденциите (екологично, социално и корпоративно управление) ще бъдат обсъдени в 15-ото издание на икономическия и бизнес форум "Шумът на парите", който ще се проведе днес в София, предаде БТА...

публикувано на 04.06.24 в 08:12

По-малко международни наблюдатели на предстоящия вот

Международните наблюдатели този път няма да са толкова много, колкото на предходни избори. Това съобщи в интервю за БНР Десислава Христова, която е с дългогодишен опит в наблюдението на избори. Тя подчерта, че е важно да има страна извън тесния партиен интерес , която да следи равнопоставения достъп на гражданите до изборния процес. "Да..

публикувано на 04.06.24 в 08:09
Нарендра Моди

Управляващите печелят над половината места в долната камара на индийския парламент

Националният демократичен алианс, воден от Индийската народна партия на премиера Нарендра Моди, печели повече от половината места в долната камара на индийския парламент. Това показват официалните резултати от преброяването на гласовете, публикувани от местна телевизия. Според данни, публикувани след преброяване на повече от 85% от..

публикувано на 04.06.24 в 08:08

Синдикат "Защита": Съсловието не вижда в лицето на БЛС защита на интересите си

Буксуването около колективния трудов договор и по-малкото от очакваното увеличение на възнаграждението на работещите в здравеопазването са сред причините за предстоящ протест на синдикат "Защита". От синдиката искат  оставката на здравния министър Галя Кондева, която днес ги кани на среща. Министър Кондева кани на среща представители на..

публикувано на 04.06.24 в 07:52

Ежегодната климатична среща на ООН се провежда в Бон

В германския град Бон се провежда ежегодната климатична среща на ООН, в която участват специалисти от цял свят. Очаква се да присъстват около 6000 делегати. Те ще се подготвят за разговорите на 29-ата международна конференция за климата в Азербайджан през ноември. Главната тема при преговорите в Бон ще е климатичното финансиране...

публикувано на 04.06.24 в 07:50

Жълт и червен код в Кипър заради жегите и риска от пожари

В Кипър днес едновременно са в сила жълт и червен код – за изключително високи температури и за опасност от пожари. Здравните власти обявиха мерки и готовност за реакция при инциденти заради горещините. Температурите се повишават към рекордни стойности, като днес се очаква да достигнат 42 градуса, прогнозира Метеорологичната служба, която за..

публикувано на 04.06.24 в 07:46