Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите герои сред нас в кампанията "ЕС: По-защитени заедно"

Ясен Сливенски: БЧК и работата с хора са като вирус, доброто е заразно

| обновено на 18.03.19 в 13:26
Ясен Сливенски
Снимка: ЕК - България

Той знае как се управляват бедствия и как се реагира адекватно при различни кризи. Работата му е да помага в първите моменти при извънредни ситуации. Действал е след наводнения, пожари, земетресение и при бежанска криза. Подавал е ръка на хора, изгубили всичко, защото знае, че да помагаш, "това е да направиш необходимото, когато трябва."

Това е Ясен Сливенски, който в Българския червен кръст ръководи дирекция "Мениджмънт на бедствията". Мобилният телефон и компютърът са най-важните неща на бюрото му и в критично, и в спокойно време.

Свързан е с Червения кръст повече от 30 години. Първо бил доброволец, след това в младежката организация, а от 19  години се занимава с подготовка и помощ при бедствия. „То е като вирус – Червеният кръст и работата с хора“, признава след дългогодишната си практика на терен.

"Силата е в това, че имаме колеги в цялата страна, навсякъде имаме мрежа от доброволци. Червеният кръст е събирателен център на много различни хора, но обединени от доброто", казва Ясен Сливенски пред "Хоризонт". Той е сред героите на кампанията "ЕС - По-защитени заедно". 

Доброто е заразно, когато го преживееш

Доброто, оказва се, е заразно, не само ако го видиш с очите си, а ако го преживееш. "След всяко бедствие, където работим, хора от пострадалите имат желание да дойдат в Червения кръст, което е много показателно за това, че идеята си струва." 

С лошите моменти в работата не се свиква, твърди Ясен. "Нито със страданието нито със загубата, ако се случи. С опита човек изгражда механизми, за да може да преодолее такива състояния." 

За пострадалите при бедствие много по-важно от одеялата и всичко друго се оказва дори не думата, а един жест: с теб съм - едно докосване. Затова и любимата част от работата за Ясен Сливенски е да работи с хора, там, където е най-трудно. "Да видиш огънче и светлина във възрастни хора, които цял живот са градили дом. Този дом за един час наводнение го няма. Те нямат нищо. И в един такъв момент е много трудно да се изправиш срещу тези хора. Но когато поговорим, когато кажем: да, живи сме - това е най-хубавото  нещо, което ми дава сили да продължа."

За колегите и приятелите си Ясен е "един много ценен човек, много коректен" и няма да те подведе, защото е професионалист. Наричат го "сърдечен, отговорен и екипен играч".

Ясен Сливенски ръководи много хора на терен

"За мен Ясен е най-добрия човек, бродещ по тази земя, който е в състояние да отрече себе си, но да помогне на всички, които са пред очите му", споделя психологът Хенриета Илиева, за която Ясен е приятел "за поне още един живот". Познава го от студентските си години, когато я поканил да бъде доброволец на лагер за деца с увреждания, организиран от Червения кръст. По-късно Хенриета и Ясен работят заедно в БЧК. Създават управлението по бедствия, формират първите екипи, сблъскват се с различни извънредни ситуации: 

"Аз съм го виждала през годините да не спи в рамките на 48 или 72 часа, без да каже: аз съм уморен. Той казва: отивайте, лягайте, това вече не  е ваша работа, утре продължаваме. За хората, които не го познават, той изглежда строг, дистанциран, безумно фокусиран и рязък на моменти, но той ръководи огромно количество хора на терен.“

„Трябва да си работил с него в ситуация, в която гори цяло село и хората плачат за себе си и за животните си, за да видиш Ясен, който стои с червеното си яке, раздава кротки, тихи категорични заповеди, гледа хората право в очите и те се подчиняват“, допълва Хенриета. 

Работната биография на Ясен Сливенски е изпълнена с бедствия и кризи 

Ясен Сливенски е подпомагал пострадалите при най-големите бедствия в България: наводненията през 2005-та година, водната стихия по река Дунав година по-късно, трагедията в село Бисер, унищожителните наводнения в квартал Аспарухово във Варна и в Мизия, атентата на летище Сарафово в Бургас. 

Бил е още регионален координатор по бедствия на международния червен кръст за Централна Европа и Южен Кавказ. Работил и две години в Гърция по време на мигрантската криза, където ръководи операциите за подпомагане на бежанците.

Марияна Стоянова, ръководител на мигрантската служба на БЧК, си спомня за работата си с Ясен по време на кризата с бежанците у нас:

"В Харманли няма да забравя никога - валеше дъжд той водеше дистрибуцията с камиони. Така напрежение възникваше между различните общности - коя общност първа да мине при раздаването. Ясен беше човекът, който ръководеше всички нас на терен. Оперативен човек, спокоен, който въздейства и на екипа. Много тежки моменти сме преживяли тогава заедно." 

Работата му е белязана и от истории с щастлив край, които никога няма да забрави: 

"Успяхме да съберем едно семейство мигранти, които заедно са преминали границата през нощта. Жената беше бременна, а бащата с едно 4-5 годишно момче. Просто в тъмното са тръгнали в различни посоки след това са настанени в различни центрове в България. С помощта на нашите колеги събрахме това семейство на територията на България, а тя междувременно беше и родила."

Още за дейността и професионалната мисия на Ясен Сливенски слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души спрямо предходния месец. Започналите работа..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които могат да окажат драстично влияние върху представянето на спортистите, както й върху зрителите и..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни: "6 от депутатите от разпадналото се "Величие" заявиха ясно и категорично, че няма да подкрепят..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:  "В младежката организация никога е нямало 2 теми. За нас лидерът на партията е доктор Ахмед..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет.  Преди това беше отслужен водосвет за здраве, след което всички участници направиха почетна..

публикувано на 20.07.24 в 13:11