Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три държави бедстват, след като циклонът Идай причини огромни разрушения в Африка

Циклонът Идай причини огромни наводнения и разрушения в Мозамбик, Зимбабве и Малави.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 200 са жертвите на мощния циклон Идай и последвалите наводнения в Мозамбик. Ветрове с над 170 км/ч удариха Югоизточна Африка миналата седмица и по данни на ООН са засегнали над 2,6 млн. души, включително в съседните на Мозамбик Зимбабве и Малави, където също има десетки жертви.

Жена, която е била спасена, разказва: 

"Съпругът и семейството ми са все още там. Няма начин всичките да бъдат спасени. Спасителният екип ни каза да влезем в хеликоптера, но всичките ни роднини останаха."

Президентът на Мозамбик обяви по-рано, че е възможно над хиляда души да са загинали в страната. Други 100 000 се нуждаят от спешна помощ в провинция Бейра, след като река излезе от коритото си. Въздушни снимки показват територия от около 50 километра, която се е оказала наводнена. 

Изглежда това е едно от най-лошите бедствия, свързани с времето, които някога са удряли южното полукълбо, заяви служител на агенцията на ООН за климата пред Би Би Си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Циклонът Идай остави части от Мозамбик под вода

Въздушно изследване на ударената от циклона Идай миналата седмица провинция в Мозамбик е установило, че ивица от 50 км се е оказала потопена под вода, предаде Би Би Си. Наводнението е предизвикано, след като река Бузи е излязла от коритото си...

публикувано на 19.03.19 в 13:25
Десетки са жертвите на циклона Идаи в Зимбабве.

Циклон отне живота на стотици души в Източна Африка

Циклон Идай отне живота на над 200 души в Източна Африка, като поне 89 са жертвите в Зимбабве, предаде Ройтерс. През уикенда стихията бушува и в Мозамбик, и в Малави, предизвиквайки хуманитарна криза в засегнатите райони. ООН обяви днес, че..

публикувано на 18.03.19 в 10:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " -..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се..

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния..

публикувано на 09.07.24 в 18:11