Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отхвърли членство на Бразилия в НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отхвърли днес предположението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Бразилия може да стане член на НАТО, но остави отворена вратата на пакта за партньорство с южноамериканската страна, предаде АФП.

В свое становище френското външно министерство изтъкна, че договорът за алианса има „специфични географски изисквания“. В чл. 10 например се посочва, че страните членки могат при единодушно съгласие да поканят всяка „европейска държава“ да се присъедини към НАТО.

На среща в Белия дом с бразилския си колега Жаир Болсонаро Тръмп заяви вчера, че Бразилия е сериозен ненатовски съюзник, който може да стане член на Северноатлантическия пакт.

Все пак Тръмп призна, че за тази цел трябва да разговаря с много хора. Всяка промяна в договора за НАТО изисква одобрението на всички 29 страни членки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп: Разглеждаме сериозно възможността Бразилия да стане член на НАТО

Разглеждаме сериозно възможността Бразилия да стане член на НАТО или на друг съюз, заяви американският президент Доналд Тръмп, след като посрещна в Белия дом бразилския си колега Жаир Болсонаро, предаде Ройтерс. Тръмп отбеляза, че отношенията между двете..

публикувано на 20.03.19 в 01:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв...

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в..

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев:..

публикувано на 24.07.24 в 13:43
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под..

публикувано на 24.07.24 в 13:29
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари, Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Напрежение заради сливането на две болници в София

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска..

публикувано на 24.07.24 в 13:14