Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба проследява развитието на християнската култура в Родопите

РИМ - Кърджали съхранява много икони, които са открити зазидани в църковни стени

Уникални икони от Източните Родопи, представени в криптата на Художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали.
Снимка: БГНЕС

Регионалният исторически музей в Кърджали съхранява една от най-богатите музейни сбирки на икони у нас. Тя разкрива развитието на християнската култура в Родопите, която с различна интензивност продължава до наши дни.

Иконите са откривани при експедиции на музейни работници и свещеници по силата на договор с Пловдивската митрополия. Уникалното при тези творби е, че са подписани от техните автори. 

Целта на тези експедиции е била да се изучава културното наследство в християнските храмове от епохата на Възраждането. Проучването е обхванало селищата в югоизточната част на област Кърджали. В него е участвала и Валерия Сариева, уредник в музея в Кърджали. Тя разказва пред "Хоризонт" как в църкви, обновявани или строени през ХІХ век, са откривали икони, зазидани в стените, почитани два или три века по-рано.

„Добре си спомням как ръката ми потъна в мека пореста материя, а това бяха икони, деструктирали. Последва процес на консервация и реставрация и те днес имат нов живот на прослава. Представете си големи икони, предназначени за така наречения царски ред на иконостаса. Святи образи, рисувани на дъбови основи, т.е. скъпи, с изобилие от злато като фон, по ореоли, по одежди. Профилирани рамки, изработени с внимание... Всичко това предполага, че те са били част от украса на просторни черкви, подходящи за такъв тип, изпълнени в изискан маниер икони."

Тези църкви вече не съществуват. Най-ранните икони, намирани в тях, са от края на 16 век. Посветени са на най-почитаните светци.

"Върху някои от тях с четем годините - 1632, 1690, 1701. Цялата идея на експозицията с тази хронология показва и връзката с късното Средновековие, показва едно непрестанно развитие на християнската култура, макар и неравномерно на места", посочва Валерия Сариева.

Авторите на иконите обикновено са били приходящи, поканени да работят в района. Имало е зографи от Пловдив и Асеновград, но най-често създателите на иконите са произхождали от Одрин и околностите му.

„Такива се Панайотис, който се подписва Панайотис от Енос. Енос е на брега на морето. Той рисува икони за три черкви. От Одрин произхожда и Мосхос, който се подписва като Моско Одринчанин. Той освен икони е работил и стенописи, например в главната черква на Бачковския манастир. По онова време зографите са говорели и пишели поне на два езика и вероятно, в зависимост от поръчката, са се подписвали на съответния език."

Имало е обаче и немалко български зографи от района на днешния Ивайловград. Сред тях се отличава зографът Димо, нарисувал Света Ана с малката Богородица.

"Елате да я видите. Тя е иконографски тип, рядък за българската традиция, по същество светска творба, с атмосфера на сдържана интимност. На фон с меки планински склонове с кипариси и храсти представени в цял ръст, фронтално, доминиращата фигура на майката Ана, хванала момиченцето си за ръчичка - действие, предхождащо традиционния сюжет Въведение на малката Мария", отбелязва Валерия Сариева.

Сбирката от икони в Регионалния исторически музей в Кърджали включва множество шедьоври на зографското изкуство. През последните три години е била посетена от около 40 000 души. 

Чуйте повече в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът на

Рок легендите "Аеросмит" се оттеглят от концертна дейност

Рок легендите "Аеросмит" обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Какви са причините, довели до това решение: "Аеросмит" информира феновете и последователите си, че взима "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да се оттегли от сценичните..

публикувано на 05.08.24 в 17:14
Плаж

В Гърция се прилага безкомпромисно закона за защита на археологическите паметници

В Гърция безкомпромисно се прилага закона за защита на археологическите паметници от разрушения. На остров глобяват туристи ако си вземат камък от плажа. Остров Скиатос се оценява от туристите като едно от най-красивите места в Гърция, според анкета на европейски туроператори. За най-посещавания плаж с интересното име "Лалария" има строга..

публикувано на 05.08.24 в 17:13

Гвоздейков: Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите

Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите. В момента работи системата за качество и е игнориран човешкия фактор, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата. От 22-ри юли..

публикувано на 05.08.24 в 16:55

ПП-ДБ внесе промени в Закона за Сметната палата

От ПП-ДБ внесоха промени в Закона за Сметната палата, с които да се регламентира, че заместник-председателите в институцията се назначават от Народното събрание, без да е необходимо да са посочени от председателя ѝ.  Вносителите се аргументират с това, че при дълъг мандат на служебен премиер, който е и председател на Сметната палата, както в..

публикувано на 05.08.24 в 16:42

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача. Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:33
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 16:13
Днес, 5 август, държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян (на снимката)

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и..

публикувано на 05.08.24 в 15:43