Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент поема контрола над Брекзит

| обновено на 26.03.19 в 18:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите в британския парламент гласуваха снощи да поемат контрола в процеса за Брекзит тъй като времето за споразумение с ЕС изтича. Днес министри предупредиха, че не могат да бъдат обвързани с решенията на парламента.

А утре се очаква натоварен ден в Камарата на общините, където правителството ще внесе законодателството за промяна на датата за напускане на ЕС, след което депутатите ще гласуват по алтернативни планове за Брекзит в опит да намерят сделка, която ще се радва на мнозинство в парламента.

След снощното поражение в Камарата на общините днес министрите се опитват да размишляват върху факта, че вече не контролират напълно процеса на Брекзит.

„Парламентът ще изложи неговите становища, но като правителство ние не сме задължени да ги изпълним“, заяви лидерът на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм.

В резултат на гласуването снощи Тереза Мей загуби още трима министри, така оставките в кабинета, откакто е премиер, станаха 29.

Ричард Харингтън, заместник-министър на икономиката, мотивира решението си по следния начин:

„Като демократ моята цел като политик бе да изпълня това, за което гласува народа, но  не с цената на самоубийство. Сега парламентът трябва да реши“.

Вотът дава на депутатите право утре да обсъдят следващите ходове. А те могат да включват от по-близки отношения с ЕС до напускане без сделка или провеждане на нов референдум.

Думата „компромис“ се споменава все по-често, но ще бъде ли постигнат такъв и ще се вслуша ли Тереза Мей в законодателите. Защото ако Тереза Мей не хареса посоката, в която могат да бъдат тласнати нещата, може да се стигне и до общи избори.

Мей още не е загубила надежда за нейната сделка.

„Ясно е, че сделката на премиера е най-добрият начин да се върви напред и че напускане без сделка няма да бъде прието от парламента. Така че се надявам депутатите да гласуват за сделката“, каза министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Северноирландските юнионисти обаче продължават да са против сделката, но брекзитиърът Джейкъб Рийс-Мог писа в социалната мрежа Туитър, че става все по-ясно, че предоставяния избор е или сделката на Мей или да няма Брекзит. А това бе изтълкувано като сигнал, че е той е готов да подкрепи сделката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
гл.ас.д-р Петър Евтимов

Нова магистърска програма по Астробиология в СУ

В СУ "Св. Климент Охридски" от тази година има нова програма по Астробиология. Тя е интердисциплинарен проект между няколко факултета. Отворена е за всички, завършили природни факултети, както и за специалисти по хуманна и ветеринарна медицина.  Има голяма празнота в една от най-съвременните области в науката, обясни пред БНР гл. ас. д-р Петър..

публикувано на 13.08.24 в 13:20
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Съдбата на ДПС ще се решава след издаването на президентския указ за изборите

Съдбата на Движението за права и свободи ще бъде решавана, след като президентът издаде указа с датата на изборите, заяви областният лидер на ДПС в Кърджали Ресми Мурад. Той каза, че след като вотът бъде насрочен, ще се проведе заседание на Централния съвет на ДПС:  "Ние ще вземем всички организационни въпроси и решения, които касаят..

публикувано на 13.08.24 в 13:04

"Небе и хляб" - новият албум на Пламен Сивов

"Небе и хляб" е новият албум на Пламен Сивов, който включва 10 авторски песни – пиано и глас. "Заглавието на албума и на една от песните в него насочва към стихиите и към важното в живота – небето, хляба, вертикалното и хоризонталното измерение – това, от което имаме нужда вътре в себе си, това, от което има нужда тялото и душата ни", каза в..

публикувано на 13.08.24 в 12:41

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на българо-гръцката граница

Продължава борбата с пожара в планината Славянка, който вече е локализиран и от двете страни на българо-гръцката граница.  Екипи от горските стопанства в Симитли и Кресна  наблюдават  денонощно другия пожар в близост до границата ни - този в Република Северна Македония. Взети са всички мерки огънят да не навлезе на наша територия.  90 служители..

публикувано на 13.08.24 в 12:37

Следят района между Златосел и Свежен, за да не се допусне разпалване на тлеещи огнища

След като пожарът във вилната зона между брезовските села Златосел и Свежен беше овладян, днес обстановката в района е спокойна. Пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местни хора дежурят в района, за да не се допусне ново разпалване тлеещите огнища. Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли..

публикувано на 13.08.24 в 12:30

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности в Бургас

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности по ВиК-а мрежата в Бургас. Информация за изтичане на газ в района на централния пазар "Краснодар" е получена на телефон 112. От Община Бургас информират, че  "Овергаз" незабавно са спрели газоподаването в централната градска част. Няма обгазени и пострадали хора. По данни на бургаската..

публикувано на 13.08.24 в 12:22
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Продължава борбата с огъня в Атика, европейски страни се притекоха на помощ

Гръцките пожарникари продължават борбата с огъня в област Атика, като на места е частично овладян.  В помощ са и сили от няколко европейски страни. Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина Част  от огнищата, които горяха тази нощ са овладени, съобщиха пожарникарите. Остава обаче много голям риск от ново разпалване от силния..

публикувано на 13.08.24 в 12:18