Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: София и Кайро са съюзници в борбата с тероризма

| обновено на 26.03.19 в 15:01
Румен Радев и Абдел Фатах ал Сиси обсъдиха в Египет двустранното сътрудничество.
Снимка: Пресслужба на президента

Президентите на България и Египет обсъдиха на среща в Кайро борбата с тероризма, организираната престъпност, радикализма и нелегалната миграция. След срещата Румен Радев подчерта, че България цени лидерската роля на Египет при търсене на баланс за установяване на стабилност и сигурност в района на Близкия Изток и Северна Африка. 

София и Кайро са съюзници в борбата с тероризма, подчерта Радев, след като обсъди с египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси предизвикателствата пред региона и възможностите за общи действия на двете държави в борбата с организираната престъпност, радикализма и нелегалната миграция:

„България като една от най-близките държави от Европейския съюз до Египет има своята отговорност проблемите, които съществуват в региона, и гласът на Египет да бъдат чути по-силно в Европейския съюз, защото от ситуацията в района на Близкия Изток и Северна Африка зависи и стабилността, и сигурността на Европа“.

Необходимостта от сътрудничество по тази тема сподели египетският президент:

„Египет поема голямо бреме за сигурността на границите си и за пресичане на незаконната миграция. Достигнахме до извода, че сме изправени пред едни и същи предизвикателства и това изисква от нас обединяване на усилията“.

Двамата президенти набелязаха и приоритетни области за бъдещо сътрудничество, сред които енергетиката:

"Египет и България могат да предложат алтернатива за диверсификация на доставки и на маршрути, особено по отношение на природния газ", заяви Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борбата с тероризма и търговското сътрудничество - акцент на визитата на Румен Радев в Египет

При пристигането си в Кайро Радев коментира, че сътрудничеството с арабската държава е важно за България. "Египет има ключова роля в региона, в борбата с тероризма, организираната престъпност, радикалния ислям и нелегалната имиграция. Затова и..

публикувано на 25.03.19 в 18:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Копие на иконата в Роженския манастир, 7 май 2024 г.

Иверската икона на Св. Богородица пристига за поклонение в челопеченския храм "Възкресение Христово“.

За православните християни днес започва пост в чест на Божията Майка и празника ѝ на 15 август - Успение на пресвета Богородица. В храмовете се прави водосвет. През двете седмици се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, избягваме..

публикувано на 01.08.24 в 08:06

Литва потвърди, че първата партида Ф-16 е доставена на Украйна

Външният министър на Литва потвърди, че първата партида от дългоочакваните изтребители Ф-16 е пристигнала в Украйна. Изтребителите са производство на компанията "Локхийд Мартин", имат дълго 20 мм-ово оръдие и могат да пренасят бомби и ракети. Според..

публикувано на 01.08.24 в 07:56

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец, от днес равнището му е 3,53 на сто при 3,63 през юли.  Изчислението е на Българската народна банка. Показателят е технически, но отразява тенденция. Основната лихва е важна за..

публикувано на 01.08.24 в 07:54

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за..

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния борд..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи..

публикувано на 01.08.24 в 07:37