Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оцелелите от циклона Идай в Мозмабик са изправени преди взрив от епидемии

Единствения възможен маршрут за достъп в района на Жоао Сегредо, където националният път 6 е бил прекъснат след преминаването на циклона Идай.
Снимка: БГНЕС

Оцелелите от мощния циклон, който удари части от Африка преди десетина дни, започват да получават днес лекарства, храни и палатки, докато Червеният кръст предупреди за „бомба със закъснител“ от епидемии в региона, предаде АФП.

Бурята Идай помете крайбрежието на Мозамбик с мощни ветрове и проливен дъжд, след което се насочи към Зимбабве, причинявайки над 700 жертви в двете страни.

Шефът на международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Елхадж Ас Си призоа за подновяване на усилията за борба с влошаващата се ситуация.

Логистичните усилия са се подобрили, а много пътища в засегнатите райони са отворени за движение, но пълният мащаб на хуманитарната криза тепърва става ясен.

Над 2 млн. са засегнати в Мозамбик, Зимбабве и Малави, където бурят започна като тропическа депресия и причини мащабни наводнения. Стотици жители на Мозамбик и Малави са безследно изчезнали. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.