Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите върнаха по-ниските прагове на преференциите

НС отхвърли предложението на ДПС за още изборни секции в чужбина

| обновено на 27.03.19 в 11:39
Снимка: БГНЕС

Парламентът окончателно върна старите, по-ниски прагове, на преференциите с промените в Изборния кодекс. 7% ще бъде прагът на преференциите за местни и парламентарни избори и 5% на евроизборите. Депутатите отхвърлиха предложението на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.

Остри реплики си размениха депутатите от ДПС и „Обединени патриоти“ по предложението изборните кампании да се провеждат и на майчин език. Мнозинството отхвърли предложението на ДПС да се сформират изборни секции извън страната, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

Едно от предложенията на ДПС беше изборни секции да се образуват, ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от Европейския съюз и да отпадне принципът за уседналост.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза:

"Гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е член на Европейския съюз, ще бъдат заличени от избирателните списъци. На какво основание, колеги? Това е в тотално противоречие с Конституцията на Република България".

Отхвърлено беше и предложението предизборната кампания да се води на роден език с превод на български.

Депутатът Павел Шопов уточни:

"Какви са тези приказки за този майчин език? Става въпрос на турски и никакъв друг език. И защо ДПС не си направят предложенията, да сме наясно? Каква е тази лъжа, измама и демагогия".

Рамадан Аталай от ДПС поясни защо е нужна поправката:

"Езикът е толерантност, езикът е блаженство. Научете се на турски език, няма да загубите. Научете се английски, няма да загубите. И ние тук, от Народното събрание, ако не излезем с яснота да кажем, че в България има турскоговорящи и може с тях да се говори на турски. Има хора, които говорят на цигански, може с тях да се говори на цигански, няма да видим напредък в държавата".

Йордан Цонев от ДПС остана на мнение, че се нарушава Конституцията:

"Съзираме едно псевдопатриотично напомпване на нашето българско самосъзнание и на българската държавност".

Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" емоционално репликира:

"Ние, патриотите, за първи път отстранихме ДПС от третото място в българската политика и на президентските избори, и на парламентарните избори, така че не ни погребвайте".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на 4 свищовски села отново блокираха пътя Плевен - Русе заради безводието

Жителите на четири свищовски села, които протестират заради безводието, отново затвориха главния път Плевен - Русе. Блокадите са на две места - при село Павел и при село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава  искат спешни мерки за ремонт по амортизираната водопроводна мрежа в района и да се търсят нови..

публикувано на 18.08.24 в 11:10
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч разширява дейността на отделението по хирургия

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти, ще разшири дейността на отделението по  хирургия. От началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 18.08.24 в 10:51

Тежка катастрофа край Ямбол взе жертва, 8 са пострадали

49-годишен мъж е загинал при тежък пътен инцидент тази нощ на пътя Ямбол – Сливен. Сблъскали са се лек автомобил и микробус. Катастрофата е станала в района пътен възел "Хадижидимитрово" около 1:30 часа. Автомобилът е навлязъл в насрещното движение и се блъснал в буса. При удара водачът на леката кола е загинал. В микробуса..

публикувано на 18.08.24 в 10:44

Седмицата: Спецакции, злоупотреби за милиони и подозрения за политически интереси

Серия от прокурорски и полицейски акции, злоупотреби за милиони и подозрения за политически интереси и обвързаности. Разкритията повдигнаха въпроси за финансовата стабилност на държавата и за функционирането на правораздавателните органи. Антикорупционната комисия влезе в имоти на Румен Гайтански, с прякор Вълка, заради необезпечен и..

публикувано на 18.08.24 в 10:30

Затворен е барът на Халкидики, където имаше стрелба с участието на българи

Гръцките медии продължават коментарите по инцидента с българи на Халкидики. Няма данни за състоянието на простреляния.  Централните гръцки медии публикуват видео записи, както от охранителните камери на заведението, така и на клиенти на бара, които са били сред гостите по време на инцидента. По тях работи и полицията. По последна информация..

публикувано на 18.08.24 в 10:17
Художествената галерия в Ловеч

В Ловеч започва националният пленер по живопис и скулптура "Дувари"

В Ловеч започва националният пленер по живопис и скулптура "Дувари". Пленерът се организира за 11-и път от община Ловеч, Съюза на българските художници и Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров". Тази година ще участват 9 творци от страната -  живописците Станимир Видев, Иван Велчев – Йово, Евгени Недев, Божидар Тонев, Камбер Камбер,..

публикувано на 18.08.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Виенско колело се запали на фестивал в Германия, над 30 са ранени

Повече от 30 души са пострадали, след като виенско колело на фестивала "Хайфийлд" край германския град Лайпциг в източната част на страната се запалило снощи, предаде ДПА, като се позова на полицията. По първоначални данни всички пострадали са вдишали дим, след като две от гондолите на колелото се запалили, съобщи говорителка на полицията...

публикувано на 18.08.24 в 08:45