Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски загуби заради сушата в страната

Снимка: БГНЕС

Около 70% от засетите площи с рапица в страната се рекултират заради трайното засушаване. Продължава обиколката на комисиите по пропадналите площи, като очакванията са те да потвърдят лошата прогноза за част от земеделските култури.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите все още не могат да кажат какви ще са икономическите загуби.

„Очаква се намаляване на добива спрямо този от миналата година, но все още е рано да се даде точна прогноза“, категоричен е председателят на Асоциацията Костадин Костадинов: 

„Ако падне дъжд сега, ще има някакво възстановяване, но реално редукция на добива спрямо миналата година – очакваме“.

По думите му, всеки производител сам ще трябва да прецени дали да рекултира пшеницата си.

Проблем за пролетните култури са и големите температурни амплитуди със студени нощи и твърде топли за сезона дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:52

Илинден е!

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 08:42
Джейк Съливан

САЩ: 7 държави участваха в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война

От Съединените щати уточниха, че общо 7 държави са взели участие в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война. Русия от една страна и няколко западни държави от друга извършиха размяна на затворници, с мащаб, непознат от времето на Студената война. Общо 24-има души, повечето осъдени по дела с обществен интерес, бяха..

публикувано на 02.08.24 в 08:38
Добромир Живков

"Маркет линкс": Може би ще имаме по-малко политически сили в следващия парламент

44 % от респондентите в национално предстателно проучване одобряват провеждането на предсрочни избори . То е финансирано и реализирано съвместно от "Маркет линкс" и БиТиВи. Проведено е сред 1008 лица в преиода от 20 до 28 юли. "През последните 2-3 години във всички проучвания ние измерваме нагласи, които са в обратната посока. За първи път..

публикувано на 02.08.24 в 08:17
Димитър Главчев

Главчев на посещение на ГКПП "Русе – Гюргево", а депутатите разискват края на "френската безработица"

Очаква се днес служебният премиер Димитър Главчев да посети Граничния пункт "Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Вчера той предложи на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на камионите на два потока - първият за тези от държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете..

публикувано на 02.08.24 в 08:12

С молебен отбелязват 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в Мизия

В Мизия с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий - ще бъде отбелязана 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в града и съседното село Крушовица. След молебена ще бъде раздаден курбан, подготвен от общинската управа. Още на следващата година след бедствието в Мизия, на 2 август в местния храм се събират за молитва..

публикувано на 02.08.24 в 07:51

Изясняват причините за дерайлирането на товарни вагони между Мирково и Долно Камарци

Все още се изясняват точните причини за излезли от релсите между гарите Мирково и Долно Камарци товарни вагони от частна композиция, заради които  вчера движението на влаковете по Подбалканската линия беше спряно. Композицията е била от общо 20 вагона с празни нови цистерни. Пораженията са главно върху релсовия път. Пострадали..

публикувано на 02.08.24 в 07:46