Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети пореден ден без ток във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелските власти решиха да обявят 28 март за трети пореден почивен ден заради проблеми с липсата на електричество в по-голямата част на страната, съобщи министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, предаде БТА.

Той каза, че се работи активно за възстановяване на националната енергийна система, пострадала от „най-сериозния терористичен акт“. В понеделник министърът заяви, че страната е останала без ток в резултат на диверсия, извършена в най-голямата ѝ ВЕЦ. Според лидера на опозицията Хуан Гуайдо спирания на тока е имало в 17 от 23 щата.

Вчера президентът Николас Мадуро каза, че причина за второто за един месец мащабно спиране на тока е стрелба на снайперист по ВЕЦ „Боливар“. Атаката е била извършена от един хълм. Мястото, по което е стреляно и където е предизвикан пожар, е жизненоважно за електрозахранването, каза Мадуро по телевизията. Нападението е дело на „наемник, убиец, изпратен от опозицията, която извършва държавен преврат“, заяви той.

Предишното голямо спиране на тока бе на 7 март.

Заради липсата на електричество не работят водните помпи и много жители на столицата Каракас с часове търсиха бутилирана вода в малкото отворени магазини или пълнеха туби и други съдове от изворите по хълмовете на града, предаде Асошиейтед прес.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова сънародниците си да не бъдат пасивни и обяви протестна кампания под мотото „Операция Свобода“, включваща демонстрации тази събота и следващата. Той настоя за финален тласък, който да свали правителството.

Мадуро също обяви в събота шествие под наслов „Операция в защита на свободата“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задържаха шестима заподозрени за диверсия в най-голямата ВЕЦ във Венецуела

Венецуелските власти са задържали шестима заподозрени за диверсия в най-голямата водноелектрическа централа в страната - ВЕЦ "Симон Боливар" (известна и като "Гури"), съобщава БТА, цитирайки ТАСС. Аварията причини спиране на електричеството в..

публикувано на 27.03.19 в 10:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55