Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният ултрамаратонец Скот Юрек: Смисълът на живота е да повярваш, че няма невъзможни неща

9
Скот Юрек
Снимка: Ани Петрова
Скот Юрек - един от най-великите бегачи на свръхдълги разстояния, гостува за първи път в България. В сряда той представи в София книгата си “Север” (издателство "Вакон"), в която разказва за едно от най-невероятните постижения в този спорт - рекорда си за най-бързо преминаване по Пътеката на Апалачите и нейните забележителни 3489 км. През лятото на 2015 г. Скот я изминава за 46 дни, 8 часа и 10 минути и споделя, че това е най-тежкото предизвикателство в досегашния му живот.

„Когато Скот Юрек се отправи към Пътеката на Апалачите, за да създаде своя шедьовър, никой не знаеше дали ще се върне отново. Той е най-великият ултраатлет на Америка, бегач, чийто ум и изключителна енергия години наред му носеха невероятни завоевания. Но сега Юрек се впусна в един свят, по-опасен и от Долината на смъртта, по-тежък от мексиканските каньони и почти толкова откачен, колкото онзи път, когато преследваше дива мечка. Историята му как се потапя в дивата пустош в преследване на една мечта е едновременно трогателна и пленителна“, отбелязва Кристофър Макдугъл, автор на „Родени да тичат“ и „Родени герои“.

Скот и книгата му за Пътеката на Апалачите
Скот пише "Север" (името идва от посоката, по която той избира да измине Пътеката на Апалачите, за да финишира на красивия връх Катадин) заедно със съпругата си Джени и подчертава, че това е книга не само за него, но за двамата, защото са важни и партньорите в нашия живот - онези, които ни помагат в едно подобно начинание. 
Юрек (който има полски корени) е автор и на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Яж и тичай”, а участва в написването и на другата “библия” за бегачите - “Родени да тичат”.

Освен че пише завладяващи книги и обикаля света, за да мотивира хората към по-активен начин на живот, той има и многобройни победи в най-тежките ултрамаратони в света, сред които: "Хардрок“ (160 км), три пъти печели „Спартатлон“ (245 км), два пъти финишира първи в "Бадуотър" (216 км), 7 поредни години е първи и поставя рекорд в ултрамаратона "Западни щати" (160 км).

Скот Юрек

Всеизвестен е със забележителната си издръжливост и бързина. Обявяван е от „Нешънъл Джиографик“ за „приключенец на годината“, а „Спортс Илюстрейтид“ го нарежда сред 50-те спортисти в най-добра форма.

Роден е в Дълют, Минесота, на 26 октомври 1973 г. Има трудно детство, тъй като и двамата му родители се борят с тежки здравословни проблеми. Когато майка му се разболява от множествена склероза, Скот започва да се храни здравословно, да спортува и да се обучава за физиотерапевт.

“Когато имаш случай на хронично заболяване в семейството, ти или бягаш от мисълта, че можеш да влияеш на здравето си, или правиш всичко, на което си способен, за да останеш здрав. Аз избрах второто.” - казва Скот, който спазва режим, изготвен специално за нуждите на организма му, и се храни вече 20 години изцяло с растителна храна.

Силвия Великова, Таня Иванова и Скот Юрек

Днес 45-годишният ултрабегач живее в град Боулдър, Колорадо, заедно със съпругата си Джени и двете им деца. Казва за себе си, че се опитва бъде пример за останалите – за това „как можеш да остаряваш добре, ако водиш здравословен начин на живот, вместо да чакаш да грохнеш или да се разболееш“.

Бягането на свръхдълги разстояния изисква да намериш сили "извън тялото и ума", защото "трансформацията настъпва, когато си притиснат и ти е най-трудно" - разкрива Скот, за когото "смисълът на живота е да повярваш, че няма невъзможни неща и че ограничения няма".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Да бягаш със Скот Юрек!

След сутрешното бягане до Боянския водопад с Кирил Николов-Дизела и гостуването си в БНР, Скот Юрек бяга още 8 км и в Борисовата градина с няколко десетки свои почитатели. Вижте снимки в галерията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20