Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещанието на Мей за оставка трупа привърженици за сделката ѝ за Брекзит

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания и днес продължават опитите за убеждаване на депутатите да подкрепят сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей. Късно снощи Мей обеща на депутатите от нейната Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако подкрепят сделката ѝ.

Обещанието на Тереза Мей привлече на нейна страна част от най-големите ѝ противници сред торите, като Борис Джонсън. Други депутати също заявиха готовност, макар и с неохота, да подкрепят сделката, имайки предвид, че алтернативите са още по-неприемливи за тях, а именно - Брекзит без сделка или ново отлагане на Брекзит с потенциален краен изход той да не се случи.

Тази сутрин обаче Марк Франсоа от Групата за европейско проучване на крайните евроскептици каза, че той ще гласува против сделката и че има достатъчно съмишленици.

Лоша новина за Мей е също, че северноирландската Демократична юнионистка партия, на чиито гласове разчита да има парламентарно мнозинство, продължава да е против сделката заради „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

В същото време депутатите, които поеха контрола върху дневния ред за Брекзит, гласуваха по алтернативи на сделката на Мей, но по нито една от тях нямаше консенсус.

Става ясно, че нито парламентът, нито премиерът имат план Б.

Ако сделката на Мей бъде отхвърлена за трети път, на 12 април Обединеното кралство трябва да напусне ЕС без сделка или да поиска ново отлагане на датата.

"Снощи изброихме 8 "не", сега е необходимо едно "да", за да продължим напред - така говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира снощния вот в британския парламент по Брекзит:
"Това е част от продължаващия политически процес в Обединеното кралство, който ние изцяло уважаваме. Изброихме 8 пъти "не", сега е необходимо едно "да", за да продължим напред. Миналата седмица Европейският съвет взе съвместно решение с Обединеното кралство, според което, ако споразумението за оттегляне не бъде ратифицирано до края на тази седмица, чл. 50 ще бъде удължен до 12-и април. Сега Великобритания трябва да ни информира как вижда следващите действия". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британският премиер Тереза Мей.

Тереза Мей дава оставка в замяна на подкрепа за сделката й за Брекзит

Бурен и наситен със събития ден в британския политически живот. Премиерът Тереза Мей обяви пред депутатите от нейната Консервативна партия, че е готова да подаде оставка, ако подкрепят сделката й за Брекзит. В парламента депутатите гласуваха официално за..

публикувано на 28.03.19 в 00:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари...

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35