Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългата солна пещера вече е в Израел

Български спелеолози участваха в картографирането на „Малхалм“

Екип от израелски и български спелеолози картографираха пещарата „Малхам“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски спелеолози съобщиха днес, че солна пещера с изумителни сталактити край Мъртво море е най-дългата в света, предаде АФП.

Пещерата „Малхам“ е над 10 км и преминава през планината Содом, най-високата в страната.

„Малхам“ е известна благодарение на работата на Амос Фрумкин, основател и шеф на Центъра за изследване на пещерите в Еврейския университет, който картографира 5 км от нея през 80-те г. на миналия век.

Преди две години спелеологът Йоав Негев решава да довърши тази работа и се обръща за помощ към свои български колеги, отбелязва АФП.

Нов рекорд за спелеологията на национално и международно ниво е поставен благодарение на участието на български пещерняци, част от международна експедиция, пише днес специализираният сайт speleo-bg.org.

„Пещерите са последните неизследвани територии на Земята - един вид бели петна, явяващи се поле за нови географски и научни открития. Докато за върховете се знае кой е най-висок и колко метра е, то при пещерите сме свидетели на непрекъснати открития. Именно този откривателски дух ни подтиква да търсим нови предизвикателства и да се включваме в интересни експедиции по света. В наши дни е трудно да се намерят места, на които не е стъпвал човешки крак и точно такива места са пещерите.“ – коментира Антония Влайкова, ръководител на българския екип.

Българският екип е в основата на изготвяне на електронна карта на пещерата, посредством употребата на нови съвременни методики за картиране, включващи употребата на лазерна ролетка с вграден чип за вземане на данни, прехвърлянето им към смарт устройства и последваща обработка със специфичен софтуер.

В продължение на тринадесет години титлата най-дълга солна пещера се държеше от „Три Ен“ (3N от тримата голи – „3 nudes” на английски, защото при първото проучване, изследователите са влезнали голи, заради голямо и дълбоко солено езеро), намираща се на остров Кешм, Иран, с дължина от 6580 м по карта, изготвена през 2006 г. от чешки спелеолози.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските..

публикувано на 12.08.24 в 08:35
Лойд Остин

Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток. Към региона ще бъде изпратена подводница с управляеми ракети. Ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" ще ускори разгръщането си там. Новината идва часове след информацията за телефонен разговор на Лойд Остин с..

публикувано на 12.08.24 в 08:32

Клемон Боло-Суков: Идеята беше да се обединим в името на спорта

Закриването на Олимпийските игри беше грандиозен спектакъл. Видях голяма веселба и хубави моменти.  Това каза пред БНР Клемон Боло-Суков от Дижон, който е докторант на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив.  Сбогом, Париж! Закриха летните олимпийски игри България на 26-о място в..

публикувано на 12.08.24 в 08:15
АЕЦ

Взаимни обвинения между Русия и Украйна за пожара в АЕЦ "Запорожие"

Украйна и Русия се обвиниха взаимно за пожара, избухнал снощи в пределите на Запорожката ядрена централа. В руската Курска област продължават активните бойни действия след нахлуването на украински сили . Според информацията на седмия ден украинските войски са навлезли до 30 км навътре на руска територия, което е най-дълбокото трансгранично..

публикувано на 12.08.24 в 08:12

Пожарът в РСМ, който е на 3 км от българската граница, не се е разраснал

Няма разрастване на пожара в Република Северна Македония, който вчера достигна на няколко километра от границата с България.  Дежурни екипи от горските стопанства са следили ситуацията на терен през цялата нощ.  От Югозападното държавно предприятие съобщиха, че днес в граничната зона ще бъдат базирани верижни багери, които ще направят..

публикувано на 12.08.24 в 07:58
Гъст дим се вижда от магистралата край Атина от горския пожар, който избухна в земеделска земя и горска зона във Варнава, регион Атика, Гърция, 11 август 2024 г.

Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина

Жители и туристи бяха евакуирани на олимпийския стадион в Атина заради мащабен пожар, който се разгоря край гръцката столица. Десетки жители от района на пожара в град Варнава на 35 километра от Атина се евакуират от домовете си с помощта на полиция и пожарникари. Къщите им са запалени от пожара.Осем души са настанени в болница с..

публикувано на 12.08.24 в 07:50

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното..

публикувано на 12.08.24 в 07:36