Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди почетоха паметта на жертвите от Крайстчърч

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн се среща с представители на мюсюлманите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора, сред които и правителствени представители от 59 страни, се събраха на церемония в памет на жертвите на атентата срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предадоха световните агенции.

Церемонията започна с маорска жалейна песен в присъствието на новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и австралийския ѝ колега Скот Морисън.

На 15 март 50 богомолци бяха застреляни от австралийския екстремист Брентън Тарант в две джамии в Крайстчърч.

Церемонията, на която бяха произнесени имената на убитите, се състоя в Хагли парк, близо до джамията „Нур“, където бяха застреляни над 40 от жертвите.

„Тази атака беше насочена срещу всички ни. Породен от омразата, този акт целеше да ни разедини и скара. Вместо това обаче той ни сплоти в състраданието и обичта, която изпитваме едни към други, независимо къде сме родени“, заяви кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиел.

Предизвикателството пред нас сега е да превърнем най-доброто, на което сме способни, в ежедневие. Не сме имунизирани срещу вирусите на омразата, на страха от другия. Никога не сме били. Можем обаче да бъдем страната, открила лекарството. Така че сега всички ние имаме работа за вършене“, заяви Джасинда Ардърн, загърната в традиционно маорско наметало.

Светът трябва да сложи край на порочния кръг от екстремизъм и за това е нужно глобално усилие. Отговорът се съдържа в едно просто схващане, което не е затворено в граници, не се основава на етнос, власт или форми на управление и това е нашата човечност, подчерта тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн

Нова Зеландия ще проведе разследване на най-високо равнище на атаката в Крайстчърч

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн нареди разследване на най-високо на ниво на атаката в Крайстчърч на 15 март, в която загинаха 50 души, предаде Би Би Си. Ардърн заяви, че кралска комисия ще провери, дали полиция и разузнаване са можели..

публикувано на 25.03.19 в 09:39

Нападателят в Крайстчърч е бил в България през ноември 2018 г.

Нападателят, заподозрян за нападението срещу две джамии с 49 убити в Нова Зеландия е бил в България между 9 и 15 ноември 2018 г., съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. След съвещание с ръководители на ръководители на български спецслужби..

обновено на 15.03.19 в 19:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници"...

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората..

публикувано на 24.07.24 в 11:43

Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август

От началото на месеца в област Пазарджик са регистрирани 164 пожара - два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Със заповед на областния управител Валентина Кайтазова до края на август са забранени земеделските дейности. В..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата..

публикувано на 24.07.24 в 11:14