Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Милениум" със самостоятелна листа с лица под 35 години за евровота

Снимка: millenniumclub.org


Клуб „Милениум“ ще участват на предстоящите европейски избори със самостоятелна листа от 17 души под 35 години. Тя ще бъде подкрепена от НДСВ и „Новото време“. Това обяви пред БНР Румен Чолаков – председател на клуб „Милениум“. Той уточни, че няма да регистрират нова партия за участие във вота, а ще се използва регистрацията на подкрепящите ги партии.

„Всички кандидати ще бъдат такива, които не са участвали в политиката досега. Това ще са млади хора, които няма да са познати на българската общественост в политически план. С тази стратегия, предложение, ние ще се отличим ярко от всички останали кандидати за изборите“, коментира Чолаков в интервю за предаването „Преди всички“.

Той уточни, че в листата ще има млади хора, живеещи не само в чужбина, но и от България. По думите му младите българи в чужбина се интересуват от евровота:

„Вътре в „Милениум“ проведохме едно проучване за това какви са нагласите на нашите членове по отношение на явяването на европейските избори през май. 72,1% от респондентите в клуба заявиха, че според тях ние трябва да се явим на тези избори и 25 души казаха, че имат желание да участват и пряко в листа, която ние ще излъчим на европейските избори. Това показва, че има голямо желание за гражданско участие на млади хора в предстоящите процеси“.

Важното, което трябва да постигнем на следващия етап от европейското развитие, е дългосрочни цели и хора, които могат да водят дебата, отбеляза Чолаков и добави:

„Отблъскването, което е очаквано от тези скандали, се оказа обратното – те предизвикват повече млади хора да се опитват да променят това, което се случва и да потърсят различна алтернатива. От чужбина болезнено се вижда отвън този имидж на България и тези скандали на нас ни влияят“.

В момента изглежда, че партиите са направили негласно споразумение за един реюниън на 1992 г. сред кандидатите си в листите, каза Румен Чолаков. Според него няма как тези „стари лица“ да бъдат бъдещето на Европа и да бъдат символ на нови идеи.

„За да приключим прехода, за да преминем в нов етап на развитието на България, първо трябва да приключим с основните действащи лица, които участват пряко в политиката“, категоричен е той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17