Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се данъчни облекчения за заснемане на чужди филмови продукции у нас

Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Културният министър Боил Банов заяви днес в парламента, че се подготвят законови промени за данъчни облекчения при заснемане на чуждестранни филмови продукции у нас.

„Киното е огромна индустрия, а ние разполагаме с огромни таланти, разполагаме с такава природа и с такива забележителности, които дават възможност и са притегателен център за продукции от цял свят. Станахме последната държава в Европа, която не е приела така наречените данъчни облекчения за чужди продукции, които идват да снимат на нейна територия“, подчерта министърът.

По време на парламентарния контрол Боил Банов още заяви, че бюджетът на министерството на културата се увеличава с 20 милиона лева всяка година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Стоянов и Йохана Траянова

Из фотосите на Българския визуален архив

Няма друго такова столетие, като изминалото, в което и част от нас са родени. Столетие пълно с предизвикателства и противоречия, но позволило на хората да достигнат днешния ден, много по-сигурни в себе си и бъдещето на децата си.  Днес ви предлагаме да направим една "Спирка София 70" . Така е озаглавена изложбата от фотографии на Панайот..

публикувано на 27.08.24 в 10:20
Иван Русланов и Джорджа Уилкинсън

"Фантомът на операта" отново е в България от 29 август до 5 септември

Мащабният мюзикъл "Фантомът на операта" отново е в България от 29-и август до 5-и септември. Дъги Картър, Джорджа Уилкинсън и Бриджит Костело със специални интервюта за предаването на програма "Хоризонт" - "Понеделник вечер". През април актьорът Дъги Картър се превъплъти в Раул Дьо Шани. Персонажът, също влюбен в красивото сопрано..

публикувано на 27.08.24 в 09:39

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

12-то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на фотоизложбата в чест на 110-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, която можете да разгледате до 28-и август в зала 3 на Общинския културен институт “Красно село“ в София. Включена е и..

обновено на 26.08.24 в 18:47
Ви Кийланд

Американската писателка Ви Кийланд и нейното "Лятно предложение" пред БНР

Американската писателка Ви Кийланд е позната в България с романтичните си истории, често развиващи се именно през лятото. "Проектът", „Неочаквано“, "Неуместно" са само част от заглавията на Ви, продали милиони копия по света и направили я номер 1 в класациите за бестселъри .  "Лятно предложение" е най-новата ѝ книга,  излязла на..

публикувано на 26.08.24 в 10:36
Автопортрет на Винсент ван Гог

Експозиция "Инфинити" бе открита в Израел

Тази година в Израел са модерни видео - пърформансите. В тях оживяват картините на Ван Гог или Фрида Кало и дори посетителя може да се поразходи из тях. В стара мелница в Яфо „разцъфнат“ полски цветя прожектирани върху неравните стени и витите стълбища. Но най-необичайна е изложбата на преживяванията, свързана с космоса. А порталът към това..

публикувано на 25.08.24 в 07:07
Люка Дьобарг

Люка Дьобарг: Важно е талантът да бъде оценен като нещо специално

Люка Дьобарг е френски пианист, когото все повече меломани по света оценяват като особено интересен интерпретатор. Достигнал е Христовата възраст от 33 години, преминавайки през какви ли не житейски премеждия, търсейки и откривайки пътя си в изкуството – и не без усилия, но с много устрем и преборване на собствените си демони.  Запознахме се..

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Георги Тутев

Спомени за композитора Георги Тутев

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София.  Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена..

публикувано на 23.08.24 в 13:20