Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Забавени заплати за 90 000 лв. са изплатени в област Велико Търново

Велико Търново
Снимка: Ани Петрова

Близо 90 000 лева забавени заплати са изплатени в област Велико Търново за първите три месеца на годината след намесата на Инспекцията по труда.

Осем работодатели от региона предстои да бъдат глобени, защото са забавили заплати за над 63 000 лева и не са изпълнили дадените им предписания. С по два и три месеца закъснение получават възнагражденията си работещите в шивашки фирми. Инспекцията по труда е работила по 29 сигнала на граждани, посочи директорът на контролното ведомство във Велико Търново Невена Стефанова: „Всички жалби са за неизплатени трудови възнаграждения, основно с прекратени трудови правоотношения работници“.

218 проверки са направени за първото тримесечие, нарушенията намаляват, коментира Стефанова: „Едно лице без сключен трудов договор за мен означава това, че се дисциплинират“.

Инспекцията по труда е дала разрешение за наемане на работа на 10 непълнолетни.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.