Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Имам огромни надежди че, случаят (с отказа на Турция да се извини за думите на външния си министър, че промените в Закона за вероизповеданията са направени под натиска на Анкара – б.р.) няма да прерасне в дипломатически скандал, заяви пред БНР лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

В интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Местан коментира, че България и Турция са в чудесни отношения, както на ниво министър-председател и президент на Република Турция, така и на политическо ниво и между парламентите.

„Обнадежден съм, че по пътя на диалог ще се намери решение на този казус, който се преекспонира и от българското общество се скрива същественият проблем. Смятам, че законодателната инициатива, с която се опрощаваха в първоначалния вариант задълженията на Главно мюфтийство, бе справедлива инициатива и справедлив закон“, посочи той.

„Главно мюфтийство нямаше да има никакъв проблем да обслужва задълженията си към българската държава, ако не беше обект на една историческа несправедливост, свързана с отнемането от държавата на вакъфските имоти. Ако те не бяха отнети, щеше да има достатъчно собствени приходи, както това прави и Българската православна църква“, отбеляза Местан.  

Според него намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит и той най-често се свързва с ДОСТ. „Това са абсолютно измислени теми, които са част от механизма за изграждане на образа на злото в мое лице и в лицето на партията, която представлявам“, изтъкна лидерът на ДОСТ.

Цялото интервю можете да чуете във звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест на ВМРО пред посолството на Турция у нас

ВМРО: България не е турски вилает

Патриотите от ВМРО излязоха на протест пред турското посолство . Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас. Пред сградата на дипломатическата мисия се..

обновено на 01.04.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13

Белият дом: Обещание за "бъдеще в НАТО" ще получи Украйна от срещата на върха във Вашингтон

Обещание за "бъдеще в НАТО" и увеличаване на оръжейната и финансовата помощ ще получи Украйна от срещата на върха на Североатлантическия пакт идната седмица. Това твърди високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън пред..

публикувано на 06.07.24 в 15:53
Киър Стармър

В Лондон Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета

В Лондон лидерът на победилите в изборите лейбъристи Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета преди да разговаря с медиите в първия си ден като министър-председател. В началото на заседанието Стармър заяви: "Абсолютно фантастично е да ви..

публикувано на 06.07.24 в 15:42
Масуд Пезешкиан

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран, побеждавайки твърдолинейния си консервативен съперник Саид Джалили. Пезешкиан получи 53% от гласовете, докато съперникът му взе 9% по-малко. До втория тур се стигна, след като нито един кандидат не..

публикувано на 06.07.24 в 15:35

Община Дупница стартира зелен проект заедно с Крива паланка

Проект по подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Общината в Дупница заедно с Крива паланка (РСМ) по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за..

публикувано на 06.07.24 в 14:42
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Пеевски е свършен, но не веднага

Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там. Това заяви в интервю за БНР Гюнер Тахир. До 1996 година, когато напуска ДПС, той е част от тясното партийно ръководство, а след това прави първия опит да даде..

публикувано на 06.07.24 в 14:09

Кола се преобърна край АМ "Струма", загина жена

Колона от автомобили се образува в участъка на магистрала "Струма" при отклонението за Кочериново.  Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се преобърнал.  Загинала е шофьорката на автомобила, съобщи за Радио..

публикувано на 06.07.24 в 13:59