Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Имам огромни надежди че, случаят (с отказа на Турция да се извини за думите на външния си министър, че промените в Закона за вероизповеданията са направени под натиска на Анкара – б.р.) няма да прерасне в дипломатически скандал, заяви пред БНР лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

В интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Местан коментира, че България и Турция са в чудесни отношения, както на ниво министър-председател и президент на Република Турция, така и на политическо ниво и между парламентите.

„Обнадежден съм, че по пътя на диалог ще се намери решение на този казус, който се преекспонира и от българското общество се скрива същественият проблем. Смятам, че законодателната инициатива, с която се опрощаваха в първоначалния вариант задълженията на Главно мюфтийство, бе справедлива инициатива и справедлив закон“, посочи той.

„Главно мюфтийство нямаше да има никакъв проблем да обслужва задълженията си към българската държава, ако не беше обект на една историческа несправедливост, свързана с отнемането от държавата на вакъфските имоти. Ако те не бяха отнети, щеше да има достатъчно собствени приходи, както това прави и Българската православна църква“, отбеляза Местан.  

Според него намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит и той най-често се свързва с ДОСТ. „Това са абсолютно измислени теми, които са част от механизма за изграждане на образа на злото в мое лице и в лицето на партията, която представлявам“, изтъкна лидерът на ДОСТ.

Цялото интервю можете да чуете във звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест на ВМРО пред посолството на Турция у нас

ВМРО: България не е турски вилает

Патриотите от ВМРО излязоха на протест пред турското посолство . Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас. Пред сградата на дипломатическата мисия се..

обновено на 01.04.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа българска песен за ИИ

Никога досега преходът между две епохи не е бил по-драстичен за преживяващите го . Това каза пред БНР Таня Желязкова – Тея, автор на текста на първата българска песен за изкуствения интелект - "Век на изкуствен интелект". Темата за ИИ е в..

публикувано на 22.05.24 в 09:45

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната.  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е  "стратегическо освобождаване от..

публикувано на 22.05.24 в 09:44

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия си президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за..

публикувано на 22.05.24 в 08:07