Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системното преяждане води до заболяване

Жасмина Гевезиева и д-р Владислав Андонов
Снимка: Спас Крайнин

Жасмина Гевезиева в продължение на 12 години е имала системно компулсивно преяждане. Това състояние е по-разпространено от булимията. В предаването "Хоризонт до обед" Жасмина Гевезиева разказа за начина, по който се е справила с проблема:

"Да намериш хора, които да ти повярват да те подкрепят, тъй като самото състояние е свързано най-вече с подобни психологични състояния свързани като депресия и безпокойство. Аз съответно съм имала доста депресивни периоди и тогава наистина губиш вяра в себе си. Това да намериш някой, който да повярва, че можеш да се справиш, имаш необходимите сила и капацитет е от изключително ключово значение."

За да преодолее състоянието на системно компулсивно преяждане, Жасмина Гевезиева е започнала да спортува.

„Идеята за устойчиво преодоляване на състоянието е да изградим, както аз съм изградила, така и хората, на които смятам да помогна, да изградят здравословни навици, които да бъдат автоматични и да не ги мислят съответно“.

Подходът при лечението на системно компулсивно преяждане трябва да  е комплексен коментира д-р Явор Асьов в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Александровска“:

„Един мултиекипен, мултидисциплинарен екип от лекари, не е задължително само лекари или, както каза тя, и треньор за физическата активност, за психологическа подкрепа, диетолог влизат в състава, ако искаме да постигнем дълготрайни успехи по отношение на телесното тегло“.

В болшинството случаи проблемът е свързан с преяждане и нездравословно хранене, допълни д-р Явор Асьов:

„В този случай първата стъпка трябва да е с хранителен режим, най-често от диетолог. Вече при установени хормонални проблеми, съмнения, че не се касае просто за преяждане, а някаква хормонална причина довела до този проблем, тогава би следвало да се обърне пациента към ендокринолог“.

Затлъстяването се степенува с индекс на телесната маса:

„Цената, съпоставена с последиците от наднорменото тегло, ако то бъде оставено нелекувано било то с тези мерки, за които казах, било хранителния режим или физическата активност, е много по-голяма. Просто неизмеримо е, ако трябва да се поставят на кантар цената за здравни разходи, скъсена продължителност на живота, неработоспособност на пациента с наднормено тегло спрямо това, което той би дал сега да инвестира да намали телесното си тегло и да подобри здравния си статус“, заяви д-р Явор Асьов.

Д-р Владислав Андонов е помогнал на Жасмина Гевезиева да намали наднорменото тегло с тренировки. В предаването „Хоризонт до обед“ той каза, че повечето хора, които имат излишни килограми търсят спортни активности.

„Всеки, който се чувства зле в кожата си се обръща към треньори първоначално, което според мен не е най-правилния начин, както каза колегата Асьов е хубаво да се обърнеш към различни доктори, да провериш чисто хормоните как са, всичко ли е наред с тях и чак тогава вече да прибегнеш към спорт“.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20

Д-р Христина Бацелова: Отново имаме повишаване на случаите на Covid-19

За поредна година в края на лятото имаме повишаване на случаите на Covid-19 , съобщи пред БНР д-р Христина Бацелова - епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. По думите ѝ много от случаите не се регистрират , затова няма как да се посочат действителните числа. Тя уточни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата..

публикувано на 03.09.24 в 11:18
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: Няма да се съгласим на вдигане на туристическия данък, ако не е ясно къде отиват парите

" Когато коалицията ПП-ДБ-Спаси София лъже и казва неверни неща в национален ефир, винаги когато има опонент или някой не е на тяхното мнение, той винаги бива пришиван към някоя политическа партия. Ако това не е успешно, бива пришиван към Кремъл или Путин ".  Това каза пред БНР Ричард Алибегов - председател на УС на Българската асоциация на..

публикувано на 03.09.24 в 10:06

Електрическите тротинетки - предимство или заплаха?

Повече от 3-4 години се противопоставяме на този хаос, който започна с въвеждането на електрическите тротинетки, по закон забранени за деца под 16-годишна възраст. Създаде се пълна анархия. Това превозно средство се движи с немалка скорост и трябва да се съобразява не само с трафика на автомобили, но и на пешеходци, заяви пред БНР Диана..

публикувано на 02.09.24 в 11:11

Туристическият данък в София раздели ГЕРБ и ПП-ДБ-СС

Туристическият данък не се плаща от софиянци, а се плаща от туристите, които идват в града.  Това отбеляза пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Пламена Терзирадева относно предложението за увеличение на данъка за туристи в столицата върху имотите за краткосрочно настаняване. В изменението се засяга и повишаването на Патентния..

публикувано на 02.09.24 в 10:01
Боряна Кръстева и Живета Василева (отляво надясно)

Живета Василева и Боряна Кръстева за пътя към обичта и прошката в анимацията "Енканто"

В предаването „Летни нощи“ на 17.08.2024 г. водещите Зорница Близнашка и Мария Петрова обсъдиха с терапевтите Живета Василева и Боряна Кръстева как анимационните филми и изкуството ни помагат за осъзнаване и преодоляване на важни лични, социални и психични проблеми. Като отправна точка за разговора бяха използвани анимациите на „Дисни“ и..

публикувано на 02.09.24 в 07:00