Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати: Пламен Георгиев да се оттегли веднага

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС


Пламен Георгиев незабавно трябва да се оттегли от поста на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, заяви пред БНР адвокат Минчо Спасов, бивш народен представител.

„Като чух изказването на Цветан Цветанов в „Панорама“ – „Мен няма кой да ме накаже“ – тази наглост. Аз очаквам подобен рефрен и от Пламен Георгиев. Като юрист следих неговото кариерно израстване. След провалите му като наказателно-правен юрист, като прокурор, който разследваше 14-те общински имота, продадени с подписа на Борисов като кмет, провала с Мишо Бирата, където стана причина за унищожаването на записите, и бурната му кариера след това – не очаквам той да прояви подобни морални угризения. Тези хора нямат никакви угризения“, коментира той в предаването „Преди всички“.

„Спомнете си как беше смачкана кметицата на кв. „Младост“ по сигнали от същите тези строители на жилища, в които сега властта се настанява на ¼ от цената. Тези институции мачкат всеки, който се опита да спре корупцията вместо да спрат корупцията“, добави Спасов.

Той е категоричен, че управляващите няма да могат да се измъкнат от блатото на корупцията сами. Надеждата е в прокуратурата, смята той и добави: „Затова днешният протест в 16 ч. пред Министерския съвет след това трябва да се премести под прозорците на главния прокурор. Ако ние имахме главен прокурор на място, г-н Борисов отдавна да е излежал първата си присъда“.

Адвокат Николай Хаджигенов подаде сигнал до КПКОНПИ да провери шефа си. Той обаче не очаква реакция:

„Към днешна дата има стотици подадени сигнали. Какво очакваме да се случи – нищо смислено. По този начин ние показваме цялото това безсмислие на т.нар. "проверяващи органи". Политиците си ги създадоха, за да могат да изглеждат добре. Както се говори сред народа – КПКОНПИ пере най-добре – проверили Пеевски и той бил най-чистият човек в държавата, сега проверихме и Пламен Георгиев – и той е най-чистият човек в държавата. Явно ги назначават по размер на терасите, защото и заместникът му има една тераса от 300 квадрата, остъклена и ползваема. Всичко това е прах в очите на хората“.

Хаджигенов също е на мнение, че Пламен Георгиев трябва да се оттегли веднага. Според него шефът на КПКОНПИ трябва да подпише съгласие за вдигане на банкова и данъчна тайна на него и семейството му и да бъде проверен за максималния законов период.

„Този човек, както и всички останали на висши длъжности, включително председателя на ВАС, са тотален провал като практикуващи юристи. И това е съвсем умишлено… Нашата власт е изцяло корумпирана. Те не напразно си назначават такива хора, които да са удобни“, категоричен бе адвокатът.

Той не очаква и нищо смислено от Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента в понеделник.

„Оказахме се много слаб и загубен народ“, каза адвокат Хаджигенов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Дуров

Френски съд удължи ареста на Павел Дуров

Френски съд е удължил ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров. Той беше задържан от полицията в събота вечерта при пристигането си в Париж. Задържането на Павел Дуров е продължено с 48 часа. Той може да остане в ареста до 96 часа, след  което да му бъдат повдигнати обвинения или да бъде освободен. Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 13:36

Бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на..

публикувано на 26.08.24 в 13:35
Цончо Ганев

Цончо Ганев, "Възраждане": Нямаме доверие на новото служебно правителство

Новото правителство е като старото, само че е ново . Това каза пред БНР зам.-председателят на партия "Възраждане" Цончо Ганев и декларира, че няма как да му имат доверие.  Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев Главчев: Предложените промени в правителството са съгласувани с..

публикувано на 26.08.24 в 13:33

КНСБ: 1077 лв. трябва да бъде минималната работна заплата за 2025 година

1077,65 лева вместо досегашните 933 трябва да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това сочат сметките на КНСБ, с които "Хоризонт" разполага.  От синдиката припомниха, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият..

публикувано на 26.08.24 в 13:31
Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира връщането на третия мандат за съставяне на правителство.

Атанас Зафиров: Г-н Главчев направи още един добър ход, че няма да е външен министър

Това е старият кабинет с 2 промени. Добре е, че Главчев се е съобразил с настроенията на обществото. Виждам, че е професионалист от кариерата и ще гарантира прозрачността на изборите, каза временният председател на БСП Атанас Зафиров в интервю пред БНР . В предаването „12+4“ той оцени кабинетът "Главчев 2" като добър и очаква нещо..

публикувано на 26.08.24 в 13:29

Разследват капитана на потъналата суперяхта Bayesian за корабокрушение и множествено убийство

Капитанът на потъналата ветроходна суперяхта край Палермо Bayesian -  Джеймс Кътфийлд е разследван за корабокрушение и множествено непредумишлено убийство. Загинаха 7 души, оцелелите са 15 от 22 -а души на борда. Магистратите са повдигнали обвинението срещу 51-а годишния новозеландски капитан на яхтата Джеймс Кътфийлд, след като са го..

публикувано на 26.08.24 в 13:14

Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон

Около 225 пожарникари се борят с голям пожар в блок в Източен Лондон. Двама души са откарани в болница, повече от 100 души са евукуирани. На пресконференция столичната полиция съобщи, че е засегната цялата сграда, в която освен апартаменти има също офиси и магазини на приземния етаж. Все още не е известна причината за пожара, но се знае, че..

публикувано на 26.08.24 в 13:09