Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Няма да отговаряме огледално на Русия, но ще осигурим възпираща сила

Първият дипломат на САЩ Майк Помпео (ляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата за Русия заема централно място на срещата на външните министри на страните от НАТО във Вашингтон. Събитието се провежда в деня, вкогато се отбелязва 70-годишнината от създаването на Алианса. Очаква се днес да бъде обявен пакет от мерки за района около Черно море. По думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, това ще гарантира, че суверенните нации в региона ще могат да избират сами своя път.

Пред американските законодатели Столтенберг се обяви за превантивни действия:

„Не искаме нова надпревара по въоръжаването. Не искаме нова Студена война. Но не сме и наивни. Споразумение, което се спазва само от едната страна, няма да ни предпази. Затова трябва да се подготвим за свят без Договора. Ще бъдем умерени и координирани. Ние няма да отговаряме огледално на действията на Русия. НАТО няма намерение да разположи наземни ядрени ракети в Европа, но НАТО винаги ще предприеме необходимите стъпки за осигуряване на надеждна и ефективна възпираща сила“.

По-рано днес генералният секретар на Алианса повтори апела си, като поясни, че този договор не само че цели намаляване на броя, но всъщност и забранява всякакви ракети с ядрен носител от малък и среден обсег. Столтенберг каза също, че Русия все още има време да се върне към изпълнението на пакта, защото периодът за излизане от договора изтича през август.

На срещата на външните министри се дискутира и бюджетът за отбрана. Столтенберг аргументира искането за повече средства с покачващото се напрежение в един „по-непредсказуем свят“.

„Съюзниците намалиха бюджета за отбрана в края на Студената война, когато имаше спад в напрежението, но сега напрежението се покачва отново и е необходимо да инвестираме повече в отбрана“.

На срещата във Вашингтон България е представена от заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти, полицаи, учители и държавни служители от Европа, Америка и Азия, които три седмици ще учат български..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на демокрацията и националното единство. Възпоменателна церемония ще се състои в парламента,..

публикувано на 15.07.24 в 08:04
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие"  ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен..

публикувано на 15.07.24 в 07:57

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света от земеделския министър Георги Тахов. Въз основа на информация от Европейската комисия..

публикувано на 15.07.24 в 07:49
Петър Чолаков

Петър Чолаков: При такива насипни мнозинства сметките не излизат

След тежката изборна загуба ПП-ДБ не са в позиция да бъдат политически лидер и да формират правителство . От друга страна, не може просто да хвърлят кърпата, защото ще бъдат обвинени от избирателите. Вероятно ще видим някакви усилия. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков. При такива насипни мнозинства в парламента..

публикувано на 15.07.24 в 07:43

ПВО на Русия е отблъснала атаки с дронове над Брянск

Противовъздушната отбрана на Русия съобщи, че е отблъснала украински атаки с дронове над Брянск. Не се съобщава за жертви или за нанесени щети. Няма ранени и при друго нападение с дрон, южно от Москва, при което машината се е разбила в района на електрическа подстанция. Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове Съобщава се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:42
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30