Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Канаева ексклузивно за БНР: Художествената гимнастика ще заложи на повече артистичност в бъдеще

Евгения Канаева /в средата/ разговаря с Илиана Раева и с други представители на гимнастическите среди
Снимка: Анна Недкова

Единствената двукратна олимпийска шампионка в художествената гимнастика Евгения Канаева вече се изявява в нова роля. Канаева е личен треньор на една от силните руски девойки София Агафонова и я придружава в нашата столица на турнира „София Къп“. Освен олимпийските си титли от от Пекин (2008) и от Лондон (2012), спечелени в многобоя, 29-годишната сега Канаева има от Световни първенства общо 18 медала, от които 17 златни и 1 сребърен. На Световното първенство през 2009 година в Япония Канаева става първата гимнастичка в историята, спечелила всичките 6 златни медала. На Световното първенство в Монпелие през 2011 година отново завоюва всичките 6 златни медала. А от Европейски първенства има 14 медала, от които 13 златни и 1 сребърен.

Руската звезда бе любезна да даде ексклузивно интервю за „Хоризонт“.

-  Г-жо Канаева, добре дошли в България.

-  Благодаря. Тук много ми харесва. Вие имате много силни гимнастички и педагози. Историята на художествената гимнастика е свързана с вашата страна. Най-силните школи в света са руската, българската, тези на Беларус и Украйна. Затова ми е много приятно да съм тук. Наблюдавам вашите девойки, опитвам се да взимам пример от тях. Много е хубаво тук.

-  А кое е по-трудно – да бъдеш треньор или гимнастичка?

-  Треньор /смее се/. Като си гимнастичка, всичко зависи само от мен. А като треньор трябва да обясняваш, да направляваш правилно момичето, да й дадеш увереност, да й разкажеш. Твърде много тънкости има и е необходимо огромно търпение.

-  Заедно с Ирина Винер ли работите в Новогорск?

-  Да, имам щастието да работя заедно с нея. Освен София Агафонова тренирам още няколко момичета.

Снимка


-  Кое е най-трудното да научите вашите деца?

-  Най-сложно е да убедиш децата, че всичко се постига с труд. Те искат нещо лесно, бързо, но да се печелят медали. Резултатът така не се постига. Няма да печелиш медали, няма да си първа, ако не си трудолюбива.

-  Бихте ли сравнили художествената гимнастика по ваше време и сега?

-  Сега гимнастиката е друга. Децата са израснали по отношение на скоростта и са по-добри с уредите. По мое време бяхме много добри при елементите с тяло. Сега е интересно да се наблюдава играта с уредите. Плюс това се намалява сериозно оценката за изпускания, така че в такъв случай можеш да излетиш от първото място чак до последното.

-  Какво е мнението ви за отворената оценка за трудност?

-  От една страна това е огромен плюс, защото децата правят много неща, набират огромна трудност с уредите. Защото сега имаме ограничение по отношение на трудностите с тяло, но нямаме ограничение при рисковете и трудностите с уред. Децата много се мъчат, но пък изглежда сякаш непрекъснато догонват. Всичко е много бързо и е по-трудно да покажеш красотата, защото непрекъснато върви тази реакция спрямо уреда.

-  А няма ли нещо като инфлация в оценките? Можеш да получиш сега 23-24 точки, а при ансамблите дори 25-26 точки. Смятате ли това за нормално?

-  Нормално е. Ако те са го направили и са заслужили такива високи оценки, то това е добре и нормално.

-  Москва ще бъде домакин на първото Световно първенство за девойки. А вие тренирате девойки…

-  Тук не би трябвало да правя някакви прогнози, защото при нас има огромна конкуренция. Имаме около 80 равностойни гимнастички в тази възраст, а можем да използваме само 3-4 на голямо първенство.

-  В София идната седмица предстои Световната купа. От Русия ще пристигна Александра Солдатова и Дина Аверина, но няма да видим сестра й Арина. Защо?

-  Защото имаме право само на две гимнастички. Арина също би пристигнала с удоволствие в България, но тях ги разпределиха на различните Световни купи. У нас има огромна конкуренция, прекрасни деца и прекрасни преподаватели. Сложно е, но в конкуренцията израстват звездите.

-  Разкажете ни за вас малко за живота ви извън гимнастиката.

-  Имам прекрасен син, той стана на 5 години.

-  А с какъв спорт ще се занимава той?

-  Започна да ходи на рисуване, на шахмат, на хокей. Искам да му дам възможността да избира. Там, където го привлича, там и ще отиде.

-  Вие сте първата и единствена двукратна олимпийска шампионка. Каква е вашата мечта като треньор?

-  Като гимнастичка исках да получавам удоволствие от играта си и моят треньор да излиза с удоволствие. Давах всичко в ръцете на Господ, защото всички са добри, всички работят. Да, на мен ми провървя, имам прекрасни треньори и прекрасна майка. Прекрасна баба също – всички те ме настройваха много правилно, а не „вземи първото място, нищо друго не е важно“. Всички деца работят много и имат шансовете да станат първи. Но ако тренировка не си доработила нещо или се скарала с треньорката си, ще излезеш на килима и това ще си проличи. Трябваше винаги да се държиш достойно. Да, това е сериозен товар. Когато си спечелил една Олимпиада, на тебе вече гледат по друг начин и очакват да покажеш нещо ново. Винаги трябва да удивяваш хората с нещо. Треньорите ми, Ирина Винер, положиха огромен труд. А госпожа Винер прави всичко за нас – от театър до медицина, условия за тренировки, великолепни трика. Личният ми треньор Вера Шелбаумс пък е изтривала всичките ми сополи. Тя все говореше – малко работиш, трябва повече да работиш.

-  Ако за един ден си представите, че сте шеф на световната гимнастика. Какво бихте направили?

-  Първо, за да станеш шеф, трябва да изкараш целия процес от начало до край. Аз не съм шеф и нямам право да говоря какво бих направила, ако съм шеф. Бих искала да има повече художественост и душа в нашия спорт. Да се работи пластично, изразително, да се разказва история, това да се съчетава с работата с уреда, но да не се залита в тая посока. Знам кое ще бъде следващото стъпало – ще се залага на повече артистичност.

-  А какво е мнението ви за шарените костюми на гимнастичките?

-  Това е по силите на лидерите. Но трябва да се прави стилно, с вкус, да съвпада с музиката, с фигурата на гимнастичката. Това е красиво. Съществуват определени рамки, а допълнителните елементи по триката не пречат. Например триката не могат да бъдат с презрамки.

-  А какво мислите за компютърното оценяване?

-  Компютърно съдийство? Такова все още не съществува.


Евгения Канаева (в средата) с част от екипа на спортния отдел на БНР.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Открита тренировка на националите по спортна гимнастика

Кристин Кръстева с 30-то място в многобоя на ЕП по спортна гимнастика при девойките

Кристин Кръстева се класира 30-а в квалификациите за многобоя при девойките на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Българката има актив от 45.698 точки, след като получи оценки 11.966 на прескок, 10.700 на смесена успоредка, 11.666 на греда и 11.366 на земя. В пресявките на прескок тя е 32-а със средна оценка от..

публикувано на 03.05.24 в 22:03
Спартак Варна

Спартак Варна се завърна в Първа лига

Отборът на Марек загуби с 1:3 при гостуването на Спортист Своге в среща от 31-ия кръг на Втора лига и узакони завръщането на Спартак Варна в елита. Марек е трети в класирането на 9 точки от лидера Спартак, който в оставащите три кръга не може да бъде изместен от едно от двете първи места в класирането, даващи промоция за Първа лига.

публикувано на 03.05.24 в 20:16
Втора лига

Добруджа и Септември не си отбелязаха гол

Добруджа и Септември София завършиха при нулево реми в най-интригуващия мач от 31-ия кръг на Втора лига.  Двата отбора не успяха да си отбележат попадение на стадиона в курорта Албена и запазиха позициите си в класирането.  Септември е втори с 59 точки и все по-близо до завръщане в елита, докато Добруджа се отдалечи от целта си за участие в плейофите..

публикувано на 03.05.24 в 17:48
Кирил Киров

Кирил Киров се класира за финала на 10 метра пистолет в Баку

Кирил Киров влезе във финала на 10 метра пистолет за мъже на Световната купа по спортна стрелба в Баку, Азербайджан. Най-добрият български стрелец за миналата година даде пети резултат в квалификациите с 582 точки, пет по-малко от лидера Юсуф Дикец от Турция. Другият българин Самуил Донков остана 43-и с 573 точки.  Финалът с участието на Кирил Киров..

публикувано на 03.05.24 в 16:28
Фил Фоудън

Нападателят на Манчестър Сити Фил Фоудън е Играч на сезона в Англия

Нападателят на Манчестър Сити Фоудън бе избран за Играч на сезона във Висшата футболна лига на Англия.  23-годишният Фоудън има 24 гола и 10 асистенции в 50 мача във всички турнири за “гражданите” през този сезон. Фоудън  получи 42% от гласовете.  Зад него останаха халфът на Деклан Райс  и съотборникът му Родри, който зае третото място.  В..

публикувано на 03.05.24 в 15:11
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова отпадна на четвъртфиналите на турнир в Тунис

Изабелла Шиникова загуби на четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер 1 българка отстъпи пред японката Икуми Ямадзаки с 4:6, 6:1, 2:6 за близо два часа на корта.

публикувано на 03.05.24 в 14:48

Боряна Калейн е втора в квалификациите на ЕК в Баку, Стилияна Николова - трета (ОБНОВЕНА)

Боряна Калейн завърши на втората позиция  в квалификациите при жените, а Стилияна Николова  се нареди на трето място на европейската купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Надпреварата се провежда за първи път по необичаен регламент. Боряна Калейн показа стабилна игра и в четирите съчетания и натрупа актив от 135.700 (36.200 на обръч,..

публикувано на 03.05.24 в 10:53