Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сикрет сървис ще има нов шеф

| обновено на 09.04.19 в 09:38
Снимка: уикипедия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволнил шефа на Сикрет сървис – службата за охрана на държавния глава, който обаче отрече да е принуждаван да напуска поста, предаде АФП.

Рандолф Алъс, бивш генерал от морската пехота, е един от няколкото служители на министерството на вътрешната сигурност, който е отстранен в понеделник.

Напускането му идва ден, след като министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен подаде оставка под натиск заради ситуацията на американско-мексиканската граница.

Десетки топслужители на администрацията на Тръмп я напуснаха от 2017 г.

Белият дом потвърди, че Алъс напуска, но не уточни, дали президентът го е уволнил.

„Рандолф Алъс свръши страхотна работа в агенцията през последните две години и президентът му е благодарен за неговата 40-годишна служба за страната“, каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Той уточни, че друг висш служител на Сикрет сърви ще я оглави – Джеймс Мъри.

На мястото на Нилсен пък ще бъде назначен Кевин МакАлинън, настоящ директор на американската Служба за митническа и гранична охрана.

„Без съмнение сте видели медийните съобщения за „уволнението“ ми“, каза Рандолф Алъс в становище. „Уверявам ви, че случаят не е такъв, а всъщност преди седмици бях уведомен, че се чакат рокади в ръководството на министерството на вътрешната сигурност“, подчерта той.

Най-вероятно думите му имат за цел да прекратят спекулациите, че е изгонен заради инциденти със сигурността през март в голф клуба на Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп с досегашната министърка на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ подаде оставка

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, става ясно от съобщение в Туитър на президента Доналд Тръмп. Изпълняващ длъжността ще стане Кевин Макалинън, директор на Службата за митническа и гранична охрана на страната...

публикувано на 08.04.19 в 07:57
Доналд Тръмп

Сикрет Сървис арестува китайка, успяла да влезе в имение на Тръмп

Агенти на Сикрет Сървис арестуваха китайка, която успяла да влезе в имението Мар-а-Лаго във Флорида, което е собственост на президента Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.  Според документи, изпратени от службата до районния съд, инцидентът станал в..

публикувано на 03.04.19 в 01:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния..

публикувано на 09.07.24 в 18:11
О-в Лесбос, Гърция, 6 юли 2024 г.

Тежка пожарна обстановка в Гърция

Отново е тежка пожарната обстановка в Гърция. Температурите надминаха 40 градуса при много силен вятър.  Мащабни сили на пожарната, Гражданска защита, армията и много доброволци се опитват да ограничат движението на огъня до град Патра.  Гъст..

публикувано на 09.07.24 в 18:03
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" с нов  изпълнителен директор

ТЕЦ "Бобов дол" е с нов изпълнителен директор - инж. Чавдар Стойнев, който досега работи в "Топлофикация Перник". Досегашният изпълнителен шеф на централата инж. Любомир Спасов, който също е перничанин, ще остане да работи в ръководството на ТЕЦ-а...

публикувано на 09.07.24 в 17:53
Папа Франциск

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу детската болница в Киев

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу главната детска болница в Киев и училище, подслоняващо разселени палестински семейства в Ивицата Газа.  Светият отец е научил с дълбоко прискърбие новините за атаките срещу медицински центрове в Киев,..

публикувано на 09.07.24 в 17:36

Терзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев е оттеглил заповедта си, с която спира проекта от Мемориала за Софийската желязна дивизия. Решението е било съобщено по време на заседанието на комисията по култура в столичната община. По-рано през деня на среща с кмета..

публикувано на 09.07.24 в 17:28
Снимката е илюстративна

Пожар гори край град Камено в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас"

Пожар гори в местността "Герените" край град Камено, в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас".  Огънят е изпепелил една къща и дървена барака.  Директорът на Регионална служба за пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев..

публикувано на 09.07.24 в 17:21
Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро: "По отношение на третия мандат потвърждаваме..

публикувано на 09.07.24 в 17:15