Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложения за нови кораби за ВМС се очакват от три фирми

Контраадмирал Митко Петев говори на откриването на изложба за 140-годишнината на ВМС в Националния военноисторически музей.
Снимка: Добромир Видев

От три фирми се очакват предложения за нови кораби за военноморските сили. В интервю за „Хоризонт“ началникът на Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев.

Крайният срок за подаване на офертите за проекта е 16 април. Проектът е на стойност до 984 млн. лева.

Решението за купуване на два многофункционални модулни патрулни кораба бе взето през 2016 г., но от тогава претърпя голяма корекция. В края на 2017-а одобрената българска фирма „Делфин“ се отказа от строителството, защото в цената от 820 милиона лева беше включено и ДДС от 20%. След прегласуването през 2018-а цената стана 984 милиона в която беше отразено и правилото за ДДС върху всички военни сделки.

Почти в края на  2018-а година Министерството на отбраната съобщи, че има седем фирми, които проявяват интерес - две от Германия и по една от Испания, Холандия, Италия, Франция и България. Сроковете за подаване на документи бяха обаче удължени до 16 април по молба на две от фирмите. А и командващият военноморските сили контраадмирал Митко Петев каза, че по дългият срок ще даде шанс на повече кандидати.

Седмица преди изтичането поредния срок обаче, от думите на контраадмирала става ясно, че не седем, а само три фирми са дали сигнал за това, че ще участват в процедурата.

„До момента не са подадени никакви, защото в последния ден обикновено става, така че на 16 април мога да ви кажа колко ще бъдат. Към момента очакваме от три фирми - от „Люрсен“ - Германия, от „Фикантиери“ - Италия и МТГ „Делфин“ - България. Има индикации, че ще се случи това“, каза контраадмирал Митко Петев. „В противен случай това не означава край на проекта, ще се направи анализ какви са причините, какво трябва да се случи…, но в момента мисля, че трябва да вървим стъпка по стъпка…“, добави той, капо посочи, че модернизацията на Българската армия, включително ВМС не търпи отлагане.

Празникът на ВМС - 12 август, би бил добра дата да има договор за новите кораби, казва контраадмирал Митко Петев.

„В края на краищата месец по-рано или по-късно не е толкова фатално. Но това би било един чудесен подарък за ВМС по случай 140-ата годишнина. По принцип разработеният график и опитът, който имаме от предходната процедура, показва, че има избор, който да се случи до средата на юни, юли евентуално, може да се стигне до договор. Времето, с което разполагаме до края на годината е достатъчно и 100% ще се стигне до договор“, посочи той.

Военноморските сили вече имат и нов хеликоптер, каза контраадмирал Митко Петев. Той замества катастрофиралата през 2017-а машина „Пантер”, в който загина и военният пилот Георги Анастасов. Хеликоптерът е доставен по договор, подписан миналата година с „Юрокоптер“, като в момента се боядисва и му се нанасят отличителните знаци.

Началникът на ВМС каза, че по линия на Европейската политика за сигурност, ПЕСКО, е одобрен проект и за водолази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от службите за сигурност и правителството. Те бяха предупредени, че авангардни изследвания в..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45