Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР домакинства 25-ата Радиоасамблея на EBU

| обновено на 11.04.19 в 10:50
Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев (в средата) и президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си Тони Хол (дясно).
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио (БНР) е домакин на 25-ото издание на Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия. Форумът се провежда в четвъртък и петък в Националния дворец на културата.

София за първи път е домакин на Радиоасамблеята, която е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. Във форума участват президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си лорд Тони Хол, както и генералният директор на Съюза Ноел Къран.

В Радиоасамблеята ще участват над 100 души от 39 държави от Европа, Азия и Африка. Ще се обсъждат актуалните предизвикателства, сред които цифровата трансформация, противодействието на фалшивите новини, привличането на млада аудитория.

Генералният директор  на Българското национално радио Александър Велев подчерта:

„Форумът е място, където се срещат ръководителите на обществените радиа от цяла Европа и където имаме възможност колегите да обменим мисли и да чуем нови проекти, които са реализирани в отделните държави, да намерим начина и да заговорим за бъдещето на обществените медии. Това е един голям успех за Българското национално радио, че взе домакинството, и това е важно за България, защото, идвайки тук, тези хора се запознават и с обстановката в България. Това показва, че те имат доверие в България и България е един добър европейски партньор. Те, идвайки тук, се докосват до нашата култура. Докосват се до България и вече са наши посланици навън. Те харесват страната ни и утре в техните програми няма да звучат само отрицателните новини за България, а ще звучат и хубави неща за България. Това е огромната полза“.

Президентът на Европейския съюз за радио и телевизия лорд Тони Хол заяви: 

„Дълбоко вярвам, че ако искате противоотрова срещу фалшивите новини, това са медии като Българското национално радио. Ако искате културата ви да е представена многостранно, това също са обществените медии. Ако искате да обединявате хората, това пак са обществените медии и те трябва да имат съответното финансиране. Всички знаем, че обществената сфера е подложена на съкращения, но наистина мисля, че си струва да се подкрепят обществените медии и това време дойде“.

Основните теми, които се обсъждат на Асамблеята са цифровата трансформация, противодействието на фалшивите новини и привличането на млада аудитория.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Генералният директор на БНР Александър Велев

Александър Велев: Законът за радио и телевизия не отговаря на реалността

Българското национално радио трябва да бъде стожерът на достоверната информация и в интернет. Това заяви генералният директор на БНР Александър Велев в интервю за предаването „Преди всички“. „Навлизаме в интернет пространството все повече..

публикувано на 11.04.19 в 09:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в..

публикувано на 09.08.24 в 18:17