Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е арестуван

САЩ искат екстрадицията му

| обновено на 11.04.19 в 16:58
Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон, предаде АФП. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асанж (47 г.) ще бъде изправен пред съд. По-късно лондонските власти съобщиха, че САЩ са поискали екстрадицията му и арестът е по поискане на Вашингтон. 

САЩ го обвиняват в опит за получаване на достъп до класифициран правителствен компютър заедно с бившия анализатор от американската армия Челси Манинг през 2010 г. Максималната присъда, която го заплашва, е 5 г. затвор, обяви американското правосъдно министерство. 

Британската полиция уточни, че е била поканена в посолството, след като Еквадор прекратил предоставеното убежище. Асанж живееше в дипломатическата мисия през последните 7 години. Oт декември 2017 г. той има и еквадорско гражданство, което днес му бе отнето от властите в Кито.

През април 2017 г. директорът на ЦРУ Майк Помпейо нарече „Уикилийкс“ „недържавна враждебна разузнавателна служба, подстрекавана от страни като Русия“, но официални обвинения срещу Асанж не бяха повдигани до днес. В последните месеци свързани с него американски граждани съобщиха, че са били разпитвани от властите. 

Отделно той е заподозрян в изнасилване в Швеция, където е заплашен от арест, ако посети скандинавската страна преди август 2020 г.

Президентът на Еквадор Ленин Морено съобщи, че е отнел убежището на Асанж заради негови непрекъснати нарушения на международни конвенции. 

От „Уикилийкс“ обявиха това решение за незаконно и потвърдиха, че еквадорският посланик е поканил полицията в сградата, за да извърши ареста.

„Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асанж в нарушение на международното право“, се посочва в съобщение в Туитър. 

Роденият в Австралия Асанж отказваше да напусне посолството и заявяваше, че ще бъде екстрадиран в САЩ заради дейността на сайта си.

Един от ударите на „Уикилийкс“ по Вашингтон бе публикуването на хиляди секретни дипломатически грами, изпратени от посолства в целия свят до Държавния департамент. 

Сайтът е критикуван за липса на критики и разкрития за Русия.

„Надяваме се правата на Джулиан Асанж да бъдат спазвани“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече във Фейсбук ареста „ръка на "демокрацията“, която стиска гърлото на свободата“.

Асанж остава в полицейски участък в центъра на Лондон до явяването му пред съд „колкото се може да по-скоро“, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд. 

Лондон няма да екстрадира Асанж в САЩ, ако той е изправен пред възможността за смъртна присъда там, заяви зам. външният министър на Великобритания Алън Дънкан.

Едуард Сноудън, който разобличи методите за шпионаж на Агенцията за национална сигурност на САЩ, нарече ареста „мрачен момент“ в историята на свободата на пресата.

Приоритет за Обединеното кралство трябва да бъде свободата на изразяване и защитата на ролята на журналистите, включително и техните източници на информация. Това се казва в позиция на организацията "Репортери без граници", изразена по повод ареста на създателя на Уикилийкс Джулан Асанж.

От "Репортери без граници" призовават от Обединеното кралство да се "въздържат" да удовлетворят искането на САЩ за екстрадиция на Асанж. По този начин ще бъдат санкционирани неговите "подобни на журналистически" действия, казват от организацията и определят това като "опасен прецедент". Информацията в "Уикилийкс" е от обществен интерес, следователно не бива да има наказателни мерки за изнасянето й, категорични са от организацията.

Оттам припомнят, че Обединеното кралство и Съединените щати се нареждат на 40 и 45-то място в класацията за свобода на медиите, в която участват 180 държави.

Джулиан Асанж бе критикуван като привърженик на конспиративни теории, който бяга от правосъдието, но днешното разкритие за искане за екстрадирането му в САЩ сочи към друга ключова причина за укриването му.

Както се оказа британската полиция го е задържала за нарушаване на гаранцията по дело за изнасилване в Швеция, за което днес стана ясно, че може да бъде възобновено. Но и за по-рано неизвестно искане за екстрадиция в САЩ.

Асанж винаги е отричал обвиненията в Швеция, заявявайки, че са политически мотивирани и е изразявал опасения за план да бъде пратен на съд в САЩ. През 2010 г. той оглавяваше „Уикилийкс“, която разкриваше правителствени тайни в целия свят и в частност в САЩ.

Активисти за прозрачност приветстваха разкритията за смърт на цивилни, мъчения и тайни военни операции с публикуването на 500 000 документи за войните в Ирак и Афганистан.

Но САЩ и техните съюзници обвиняват Асанж в излагане на човешки животи на риск с публикуването на информация за информатори, разузнавателни техники и ключови инфраструктурни обекти.

След ареста „Уикилийкс“ обяви, че „мощни играчи, включително ЦРУ, са били ангажирани в сложна схема за делегитимизиране и затварянето“ на основателя на организацията. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Асанж е призован да свидетелства в разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ

Джулиан Асанж е призован да свидетелства пред специалната комисия в американския Сенат, която разследва имало ли е руска намеса в изборите за президент през 2016 г. Разпитът му обаче е сложна задача, тъй като основателят на "Уикилийкс" се крие в..

публикувано на 09.08.18 в 09:00
Основателят на

Министерството на правосъдието на САЩ ще повдигне официално обвинение срещу Джулиан Асанж

От американското министерство на правосъдието са подготвили документи за официално повдигане на обвинения срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж , съобщи Си Ен Ен, като се позова на длъжностни лица от ведомството. Правосъдното министерство..

публикувано на 21.04.17 в 08:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е..

публикувано на 25.04.24 в 15:06