Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Във Великобритания започна подготовка на евроизборите

Снимка: БГНЕС

Във Великобритания е започнала подготовка за провеждане на европейски избори. Това заяви в предаването „12+3“ Нишан Джингозян, който работи в лондонското кметство Брент.  

„Повечето от кметствата в Лондон започнаха такава подготовка. Големият проблем е, че българските и граждани на други страни от ЕС имат право да участват в тези избори, но трябва да се регистрират за това. Провеждаме кампания, която да достигне до тях. Българите не знаят правата си – те имат право да гласуват както в локалните избори, така и в тези за Европейски парламент“, заяви Джингозян, който призова всички българи в кралството да се информират за възможностите да гласуват.

Ситуацията около Брекзит се дължи на нереалистичните обещания на пропагандиралите излизане от Европейския съюз, каза още Джингозян, след като по-рано днес премиерът Тереза Мей договори с Брюксел отлагане на излизането до 31 октомври.

„Отсрочката беше посрещната както с облекчение, така и с ярост от депутатите, в зависимост дали подкрепят Брекзит. Крайното крило на консерваторите посрещна новината с ярост. Те подкрепят излизане от Евросъюза без сделка и напускане на всички политически и икономически структури, в които Великобритания участва. До какво ще доведат тези процеси в Консервативната партия, ще видим през следващите седмици и месеци. Според устава на партията не може два пъти да бъде провеждан вот на недоверие срещу лидера. Скорошният вот срещу Тереза Мей не беше успешен. Много малко вероятно е лидерът да бъде сменен, а това е желанието на крайнодесните ултраконсервативни кръгове в партията“, обобщи Джингозян.

Според него ситуацията във Великобритания се е променила след започването на преговорите между правителството и лейбъристката опозиция, но компромис изглежда трудно постижим.  

„Личното ми мнение е, че няма да се стигне до консенсус. Затова е нужен компромис. Тереза Мей е поставила червени линии, които в продължение на години повтаря, че няма да премине – това са излизането от митническия съюз, спирането на свободното движение на хора и т.н. Лейбъристката партия също не изглежда склонна на компромис. Ако не се стигне до решение, остава предизвикване на предсрочни избори или втори референдум“, каза още Джингозян.

Целия разговор чуйте в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като приключат действията..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, предупреждават ветеринарните власти. Източник на инфекцията са болните животни.  Заразата се..

публикувано на 26.07.24 в 10:17