Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7500 заявления са подадени за индивидуална оценка на хората с увреждания

Облечени в черните тениски „Системата ни УБИВА”, Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър, успя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет. На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания.
Снимка: БГНЕС

От 1 до 11 април в дирекциите "Социално подпомагане" в цялата страна вече са подадени над 7500 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на хората с увреждания. Това съобщи за "Хоризонт" началникът на отдел "Интеграция на хората с увреждания" в Агенцията за социално подпомагане Миглена Митева.

Преди дни майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се оплакаха, че социални работници отказват попълване на заявленията.

Митева увери, че е създадена необходимата организация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на тлеещи огнища край бившия ремонтен завод в Шумен

Огнеборци все още са на мястото на пожара, при който късно вчера изгоряха складови помещение в бившия ремонтен завод в Шумен. Има локални огнища, които тлеят, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян Движението в района е ограничено. Три полицейски екипа са..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Още 4 села в Монтанско на воден режим

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим. Всички те са от община Георги Дамяново. До сега засушаването засегна 11 села Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК - Монтана.  В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден - за..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Стрелба между трима българи на Халкидики

За стрелба между трима българи на Халкидики в Гърция съобщи Нова тв   Произшествието е станало в петък вечер в известен бар в курорта Ханиоти.  Единият българин е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, вторият - ранен с нож, а третият е пребит. Пострадалите са настанени в болница в Полигирос.  Състоянието на простреляния е изключително тежко...

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Пожари и висок градус на световните конфликти - седмичен обзор на международните събития

Смъртоносен пожар североизточно от Атина изпепели над 100 квадратни километра.  Огнената стихия обгърна гръцката столица с облаци гъст дим, взе жертва и унищожи десетки домове, преди да бъде овладян. Хиляди бяха евакуирани.   Редица държави изпратиха помощ за битката с пламъците. Смята се, че те са следствие от последователните горещи вълни в Южна..

публикувано на 17.08.24 в 09:59

Хранителните стоки в Гърция поскъпнаха заради пожарите и засушаването.

Над 100 къщи са напълно опожарени, унищожена е реколтата на плодове и зеленчуци, само пепел остана от големите оранжерии до Маратон, съобщават местните жители. Веднага се покачиха цените на храните на пазара, защото гръцките продукти не достигат. Търговците предлагат вече дини от Албания, картофи от Египет, домати от Турция, а 62% от чушките..

публикувано на 17.08.24 в 09:35

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риска от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националния възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Събитието се провежда под..

публикувано на 17.08.24 в 09:21
Ливански работник отглежда от платформа повредени от израелски въздушен удар жилищни сгради в Бейрут, 31 юли 2024 г.

Най-малко 6 жертви при израелски удар по жилищна сграда в Ливан

Най-малко 6 души бяха убити и още трима са ранени при израелски удар по жилищна сграда в град Набатие в южната част на Ливан, съобщи рано тази сутрин ливанското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс. През последните седмици напрежението в региона се покачи след смъртоносния ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за..

публикувано на 17.08.24 в 09:15