Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски външни министри хвалят договора между София и Скопие

4
Снимка: МВнР

"На Балканите политиците се оказаха по-смели от историците. Сега е време да променим и учебниците, защото трябва да казваме истината на младите хора, а не да пренебрегваме общата си история и да ги учим на национализъм". Това послание отправи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във Варшава на срещата на външните министри от Берлинския процес, съобщи пресцентърът на МВнР.

Форумът има за цел да подготви Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани през юли в Познан, като министрите обсъдиха и двустранните въпроси в региона в честен и откровен разговор.

„Всички на Балканите сме много емоционални хора и така беше по време на преговорите за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, но накрая постигнахме положителни резултати. Крайъгълният камък в двустранните ни отношения е общата история. Една трета от българите всъщност имат корени от географската област Македония и във всяко семейство има поне един прародител, който е пролял кръвта си за Освобождението на Македония“, изтъкна Захариева.

„Първо решихме отворения си въпрос с нашите съседи от София, след това с Атина. С Катя работихме много, тъй като регионът е много богат на история, но понякога не успяваме да я използваме, за да гледаме в бъдещето", каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. "Взаимното доверие  е много важно и мисля, че успяхме да постигнем това с Катя. По време на преговорите с България разбрах, че трябва да се отчита интересът и на съседа, и двете страни трябва да бъдат доволни, не някой да победи. Преговорите са трудни, приложението на договора – също“.

Първите дипломати на страните от Берлинския процес и от Западните Балкани бяха единодушни, че Договорът между София и Скопие е бил първото политическо действие, което ускори процесите по евроатлантическа интеграция на целия регион.

„Договорът с България бе истинско вдъхновение за региона. Сега очакваме махането на роуминга и работа по свързаността“, каза полският външен министър Яцек Чапутович, чиято страна председателства в момента Берлинския процес.

„Ние и България сме били в конфликти  много по-дълго от Германия и Франция, но сега сме отличен пример за добросъседство“, констатира и външният министър на Гърция Йоргос Катругалос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Екатерина Захариева

Вицепремиерът Захариева участва в среща на външните министри от Берлинския процес

Вицепремиерът Екатерина Захариева участва днес и утре в среща на външните министри от Берлинския процес във Варшава. Форумът има за цел да подготви Срещата на върха, в този формат, за Западните Балкани през юли в Познан. Във фокуса на..

публикувано на 11.04.19 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1..

публикувано на 10.07.24 в 19:41