Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски "Днепър" действа на неразкрито място.
Снимка: АП/БТА

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс.

Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души.

Още един цивилен загина при артилерийски обстрел срещу град Никопол, разположен на десния бряг на река Днепър - точно срещу Запорожката атомна централа, която се контролира от руските сили на отсрещния бряг.

Руските атаки идват в момент, когато лидерите на НАТО обсъждат във Вашингтон мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Снощи на Kиев бяха обещани още две батареи зенитни комплекси "Пейтриът" в добавка към двете, обявени по-рано от Германия и Румъния.

Нидерландия от своя страна обеща боеприпаси на стойност 300 милиона евро за дарените изтребители Ф-16, които се очаква да пристигнат в Украйна съвсем скоро.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът на

Рок легендите "Аеросмит" се оттеглят от концертна дейност

Рок легендите "Аеросмит" обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Какви са причините, довели до това решение: "Аеросмит" информира феновете и последователите си, че взима "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да се оттегли от сценичните..

публикувано на 05.08.24 в 17:14
Плаж

В Гърция се прилага безкомпромисно закона за защита на археологическите паметници

В Гърция безкомпромисно се прилага закона за защита на археологическите паметници от разрушения. На остров глобяват туристи ако си вземат камък от плажа. Остров Скиатос се оценява от туристите като едно от най-красивите места в Гърция, според анкета на европейски туроператори. За най-посещавания плаж с интересното име "Лалария" има строга..

публикувано на 05.08.24 в 17:13

Гвоздейков: Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите

Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите. В момента работи системата за качество и е игнориран човешкия фактор, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата. От 22-ри юли..

публикувано на 05.08.24 в 16:55

ПП-ДБ внесе промени в Закона за Сметната палата

От ПП-ДБ внесоха промени в Закона за Сметната палата, с които да се регламентира, че заместник-председателите в институцията се назначават от Народното събрание, без да е необходимо да са посочени от председателя ѝ.  Вносителите се аргументират с това, че при дълъг мандат на служебен премиер, който е и председател на Сметната палата, както в..

публикувано на 05.08.24 в 16:42

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача. Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:33
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 16:13
Днес, 5 август, държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян (на снимката)

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и..

публикувано на 05.08.24 в 15:43