Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в Судан не стихва, 16 са жертвите при протестите за два дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в Судан не стихва. Оставка подаде председателят на временния военен съвет Ауад бин Алуф, който оглави африканската страна след свалянето тази седмица на дългогодишния президент Омар Башир с военен преврат.

Най-малко 16 души са загинали и 20 са били ранени при протестите през последните дни.

Бин Ауф положи клетва в четвъртък, но само след ден подаде оставка заради новото недоволство, че той също е представител на режима. Оттеглянето му беше посрещнато с радостни възгласи по улиците на Хартум. 

Военният съвет и новият му председател - главният инспектор на въоръжените сили Абдел Фатах Бурхани, увериха, че нямат амбиции да управляват за постоянно източноафриканската страна: „Нямаме готово решение. То ще дойде от протестиращите, които могат се включат в решаването на наболелите политически, икономически и социалните въпроси, на всички ключови проблеми“.

От съвета изразиха готовност да обмислят съкращаване на преходния двегодишен период, в зависимост от обстоятелствата, свързани с политиката и сигурността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Омар ал Башир

Омар ал Башир няма да бъде екстрадиран в чужбина, ще бъде съден в Судан

Сваленият вчера с военен преврат президент на Судан Омар Башир няма да бъде екстрадиран, а ще бъде съден в страната. Това обяви председателят на политическия комитет на преходния военен съвет ген. Омар Зейналабдин, предаде БТА. През 2009 и 2010 г...

публикувано на 12.04.19 в 17:46
Омар ал Башир

Армията свали президента на Судан Омар ал Башир

Суданският министър на отбраната ген.-лейтенант Ахмед Ауад ибн Ауф обяви днес свалянето на режима и задържането на президента Омар ал Башир, предаде Ройтерс. Военен съвет ще ръководи страната през 2-годишен преходен период, в края на който ще се..

обновено на 11.04.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 18 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, КАВАРНА 4 на честота 88.1  MHz  и КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“...

публикувано на 18.04.24 в 06:00
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс...

публикувано на 17.04.24 в 22:11
Районният съд във Велико Търново

Обвиниха пияния полицай, предизвикал катастрофа във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на пияния полицай, който снощи предизвика катастрофа на оживен булевард в града.  Дисциплинарна проверка за пияния полицай, катастрофирал във В. Търново Резултатите от..

публикувано на 17.04.24 в 21:56

Екзитпол в Хърватия: Управляващата партия води на парламентарните избори

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха днес, сочи екзитпол проучване на ИПСОС, цитирано от хърватската държавна телевизия ХРТ. Това съобщи БТА. ХДО на..

публикувано на 17.04.24 в 21:47
Румънски леи

До 78 000 лв. глоба за хазарт в населени места в Румъния с под 15 000 жители

Законът за забрана на хазарта в населени места с до 15 000 жители беше подписан от румънския президент Клаус Йоханис.  Това съобщи Радио Румъния. За нарушителите са определени глоби до 200 000 леи или около 78 000 лева.

публикувано на 17.04.24 в 21:43
Александър де Кро

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от..

публикувано на 17.04.24 в 21:40