Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Щанцел: Китай прилага спрямо ЕС политиката „разделяй и владей“

Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сложен триъгълник образуват комплексните отношения между Съединените щати, Европа и Китай. С различни събития Европа посвети тази седмица на Китай. В Брюксел Европейският съюз посрещна президента Си Цзинпин, а в Загреб премиерът Ли Къцян се срещна с лидерите на страните от инициативата „16+1“, или т.нар. „Нов път на коприната“. „Китай е наш важен партньор, но и труден конкурент“, коментира в интервю за БНР д-р Фолкер Щанцел, вицепрезидент на Германското дружество за външна политика и бивш посланик на Федералната република в Пекин.

- През март Европейската комисия публикува стратегически доклад за отношенията на съюза с Китай. В него в най-общи линии се казва, че Китай може и да е партньор, но не играе честно на международния пазар, защото не предоставя на европейските компании еднакви условия, на каквито се радват китайските фирми в Европа. Партньор или конкурент - кое надделява, д-р Щанцел?

- По принцип това важи за всеки силен икономически партньор, който едновременно е и конкурент на световния пазар. Проблемът с Китай е по-скоро това, което споменахте - Китай подчинява търговията си на правила, които за нас не са напълно легитимни. Ние бяхме свикнали с това поведение във времето, когато Китай градеше своята икономика и пазеше пазара си, затваряйки го за определени стоки и услуги. Трябва да признаем, че тези предпазни мерки донесоха успех на Китай, като едновременно с това западните корпорации все пак успяваха и да печелят.

Днес Китай вече е втората по големина икономика в света и проблемът е, че прилага същата тази тактика и извън Китай. Това поведение обаче води до изкривявания на пазара, което е проблем. Проблем е също така, че има държави в ЕС, които са готови да преглътнат това поведение, и такива, които не са съгласни с тази политика.

- Големият страх на европейците е, че Китай забива клин между страните от ЕС. Най-яркият пример за това е проектът за нов път на коприната. Какво се надява да постигне Китай с тази инициатива, в която участва и България?

- Нека си припомним старата римска поговорка „Разделяй и владей“. Инициативата „16+1“ е типичен пример за това, как Китай успя да обедини 16 европейски държави, сред тях 11 от ЕС, и да ги противопостави на останалите в евросъюза. Общият знаменател са инфраструктурни проекти и китайски инвестиции. А това, какво иска да постигне Европейската комисия в отношенията си с Китай, е от второстепенно значение. За участващите в инициативата примамката от бъдещи китайски инвестиции очевидно е много по-апетитна от перспективата да превърнат Китай в свой икономически враг.

- Китайският бум се дължи на инвестиции, включително и в Европа. Трябва ли да се притесняваме от този стремглав икономически растеж и внедряването на китайски компании на Стария континент, д-р Щанцел?

- За сега Европа печели сравнително добре от този бум на китайската икономика. Проблемът идва в онзи момент, когато Китай се опитва да продължи икономическия си възход с помощта на не съвсем легитимни средства. И конкретно става дума за инвестициите в технологиите на бъдещето и желанието на Китай да навлезе в западни технологични компании. Прави впечатление, че всеки път, когато китайска компания иска да купи западна фирма, предлаганата цена е нелогично висока.

Така че възниква логичният въпрос, от къде идва финансирането на такива инвеститори? Отговорът е ясен - от държавата. А тя си позволява финансови инжекции само в случаите, когато има и политически интерес от сделката.

- Китай очевидно има интерес от участие в изграждането на 5G мрежата в Европа. Споделяте ли притесненията на някои европейски лидери, че това е несъвместимо със сигурността на ЕС?

- За сега нямаме доказателства, че „Хуавей“ - защото това е компанията, за която говорим в случая, застрашава сигурността на партньорите си. Но Европа е притеснена, защото тази възможност съществува. Както знаете, от година и половина всяка китайска компания вече е длъжна по закон да предоставя всякаква информация на правителството. В деликатната област на технологиите това е проблем. Така че ако ние, европейците успеем да стигнем до единна позиция, как да преодолеем тази опасност и да гарантираме сигурността си, би било голям успех.

- Голям успех би било и ако Европа не понесе щети от търговската война между Пекин и Вашингтон. Какво е отражението на този конфликт върху нас, д-р Щанцел?

- Негативно и в двете посоки. От една страна вече има регистриран спад в световната търговия, което се отразява на индустриалното производство в Европа. От друга страна обаче, ако Китай и Съединените щати постигнат споразумение, за каквото напоследък все по-често се говори, вероятно по-големите компромиси и отстъпки ще направи Китай. Това от своя страна би означавало, че стратегията на Доналд Тръмп е успешна и той вероятно не би се поколебал да я приложи и спрямо ЕС.

Има обаче и положителен пример - за срещата си със Си Цзинпин френският президент Еманюел Макрон покани в Елисейския дворец както германския канцлер Ангела Меркел, така и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това беше важен сигнал и се надявам, че този модел на поведение на Макрон ще има последователи. За мен това означава, че в Европа има желание за единна политика спрямо Китай. Докладът на ЕК също е послание в тази посока. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си през януари догодина, предаде АП. Сенаторът от щата Западна Вирджиния от тази година е..

публикувано на 21.07.24 в 19:40