Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписахме кандидатурата на Балканите за Евро'28 и Мондиал'30

Снимка: Официален сайт на ММС


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей подписаха Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028. Спортните министри и представители на футболните федерации на България, Румъния, Гърция и Сърбия проведоха работна среща в Солун.

На разговора бяха обсъдени основните аспекти, свързани с подготовката на общата кандидатура. Около 70% от подготовката е свързана със спортната инфраструктура във всяка от четирите страни. Освен заявената политическа подкрепа от страна на всички, след официалното стартиране на подготовката трябва да има сериозни гаранции, че нито една държава няма да се откаже до завършване на процеса - без значение от политическата ситуация в страните.

"Вярвам, че обществото успя да приеме идеята за обща кандидатура за престижен спортен форум, защото това е шанс да направим нещо добро за Балканите, нещо историческо - което ще помогне изключително много за развитието на региона", заяви Красен Кралев. По думите му ключът към успеха на кандидатурата е доброто планиране и реалната преценка на възможностите. "Подписването на международното споразумение днес е първата стъпка към реализирането на нашата обща мечта", каза той. Българският спортен министър направи предложение до края на годината да се вземе окончателно решение дали ще кандидатстваме за Световно или Европейско първенство. 

"Има много сериозна разлика в инфраструктурата, която се изисква", коментира Кралев. Той сподели от опита си като гост на редица международни спортни събития, че държавите на Балканите и в Източна Европа полагат огромни усилия да се представят отлично по отношение на организация и провеждане на събитията и практиката показва, че в много случаи се представяме по-добре от най-развитите държави. Според Красен Кралев не би трябвало на Балканите и в България да имаме притеснения, че ще се успеем да се справим с това предизвикателство.

От страна на България в разговорите на експертно ниво участваха президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов и директорът на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова.

Боби Михайлов коментира, че прогресът в преговорите е виден и все повече се приближаваме към официализирането на партньорството между България, Румъния, Гърция и Сърбия. "Партньорството между нашите четири държави е от фундаментално значение за развитието на спорта в региона и за приятелските отношения между четирите държави", каза той.

От името на Румъния на срещата присъства президентът на Румънския футболен съюз Ръзван Бурляну. Той представи пред присъстващите презентация с обобщена информация за условията и възможностите в България, Сърбия, Румъния и Гърция. Бурляну беше категоричен, че именно футболът може да бъде пътят за икономическо развитие на регионите.

Президентът на футболната федерация на Гърция Граменос Евангелос участва в експертната среща от името на Гърция. Сърбия беше представена от вицепрезидента на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич, генералният секретар на Асоциацията Йован Шурбатович и заместник-спортният министър Дарко Удовичич.

Спортните министри и представителите на футболните федерации на България, Сърбия, Румъния и Гърция дадоха изявление пред медиите, на което представиха изводите от проведените разговори.

Работната среща в Солун бе четвърта поред между четирите държави. Следващата среща ще се проведе в Букурещ през юни. До края на 2019 година трябва да бъде взето крайното решение - за общо домакинство на Европейско или Световно първенство ще се кандидатства, за да бъде представено на правителствата им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Берое (Стара Загора) се наложи с 1:0 над Септември (София)

Новакът в елита Септември (София) потегли с неуспех

Отборът на Берое (Стара Загора) започна успешно новия сезон в efbet Лига, след като се наложи с 1:0 над Септември (София) на националния стадион "Васил Левски". Сантяго Годой осигури успеха на гостите с попадение шест минути след началото на втората част. Тимът на треньора Хосе Луис Ачиари имаше превъзходство през по-голямата част от мача и..

публикувано на 22.07.24 в 23:20
Веселин Великов

Веселин Великов: Червеният картон предреши мача

Старши треньорът на Хебър (Пазарджик) Веселин Великов се извини на публиката на тима за пропуснатите точки, но смята, че ранното изгонване на Николай Николаев е повлияло за загубата с 0:2 от Спартак (Варна). Пазарджиклии трябваше напрактика да правят нов отбор, след като доста играчи си тръгнаха, както и Любослав Пенев на треньорския пост...

публикувано на 22.07.24 в 23:04
Александър Томаш

Томаш за стадиона в Пазарджик: Мъчим футбола

Завърналият се в елита отбор на Спартак 1918 (Варна) започна първенството с успех с 2:0 над Хебър (Пазарджик), като двата гола бяха дело на Ахмед Ахмедов и Антонио Вутов. Новият наставник на тима Александър Томаш беше доста разочарован от игрището, което в Пазарджик не предполага да се играе бърз и техничен футбол. Той говори и за това как..

публикувано на 22.07.24 в 23:01
Ловеч победи ЦСКА София II с 1:0

Обновеният Ловеч започна с победа като гост

Обновеният отбор на Ловеч започна сезона във Втора лига с успех над новака ЦСКА София II с 1:0. Единственото попадение в срещата вкара Виктор Василев в 38-ата минута. Домакините останаха с десет души в 80-ата минута, когато Марк-Емилио Папазов беше изгонен с директен червен картон заради ритник към Кингсли Бучи. Вторият тим на Ботев..

публикувано на 22.07.24 в 22:30
Спартак (Варна) победи с 2:0 Хебър в Пазарджик

Спартак (Варна) се върна в елита с победа

Отборът на Спартак (Варна) се върна в Първа лига с победа 2:0 над Хебър 1918 (Пазарджик) в 1-ия кръг на новото първенство. Срещата в Пазарджик беше определено доминирана от гостите от Морската столица, а лошият терен им попречи да стигнат до по-убедителна и ранна победа. Ахмед Ахмедов откри резултата в края на първото полувреме, а в..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре за мача с Черно море

Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре за мача с Черно море

Израелският футболен тим Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре, където ще излезе срещу Черно море (Варна) на 25 юли, в мач от втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите, съобщи за БТА изпълнителният директор на ФК Ловеч Добрин Джабарски. Обикновено гостуващите отбори в европейските клубни турнири пътуват ден преди..

публикувано на 22.07.24 в 20:28
Адриан Андреев

Ясни са съперниците на Андреев и Нестеров във Верона

Българската тенис-надежда Адриан Андреев ще играе срещу грузинеца Николоз Басилашвили в първия кръг на турнира от сериите "Чалънджър" във Верона, който е с награден фонд 120 хиляди евро. Жребият за основната схема на турнира беше изтеглена днес, а опитният 32-годишен Басилашвили влиза от квалификациите. В кариерата си той има пет титли от..

публикувано на 22.07.24 в 20:24