Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС с открито заседание за 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

| обновено на 15.04.19 в 09:50
3
Музеят „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново днес и утре е домакин на националните чествания за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тази вечер в музей „Възраждане и Учредително събрание“ тържествено открито заседание ще проведе Конституционният съд.

В сградата, където преди 140 години е приет първият ни основен закон, пред конституционните съдии приветствия ще отправят президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Доклад за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция ще представи конституционният съдия Атанас Семов. Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано през деня Букикио ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет“.

Честванията днес включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще представи монографията си „Бащите на Търновската конституция“.

В музей „Възраждане и Учредително събрание“ председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност“. В нея, освен лични вещи на първите ни законотворци, посетителите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и архиерейската корона на Видинския митрополит и български екзарх Антим I, който е бил председател на Учредителното събрание.

Президентът Румен Радев тази вечер да връчи почетен знак на читалище „Надежда“ по случай 150-ата годишнина на културната институция.

Утре в залата на Учредителното събрание е тържественото заседание на 44-то Народно събрание.

Денят на Търновската конституция да бъде обявен за официален празник в България, а Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на страната ни. Около тази кауза се обединиха видни великотърновски общественици и сформираха инициативен комитет.

Историкът проф. Милко Палангурски е сред най-добрите изследователи на Търновската конституция. „Конституцията е обществен договор, в който всеки от нас има своето място“, коментира проф. Палангурски и поясни, че не е толкова важно 16 април да стане официален празник, а да се превърне в празник на преобразяването на българина в модерен човек:

„Това нещо, ако българинът не го проумее, че от средновековно мислещ човек е станал гражданин именно с конституционното устройство преди 140 години, той никога няма да бъда гражданин и на Европа, и на света. Ще си остане един провинциален, дълбоко консервиран, немислещ човек, който няма нищо общо с гражданите. Гражданинът има права, има и задължения, той е активен, участва в развитието на общността. Ако след 140 години продължаваме да си задаваме въпроса „Ние граждани ли сме?“ - или сме изпреварили историята, или сме минали регресивно назад към античността“.

Приемането на Търновската конституция отваря не нова страница, а цял нов том в българската история, коментира историкът проф. Пламен Павлов:

„Най-важното е, че държавата възкръсва, а вече конституцията е нейното учредяване в правния смисъл на думата и от гледна точка и на ценностната система на модерните хора в XIX век и в XXI век в не по-малка степен. В много държавни денят на конституцията е национален празник. Ние предлагаме да бъде официален празник, тъй като това е един акт, който има магистрални последици, включително и до наше време“.

Разделението на властите е една от важните промени, които въвежда Търновската конституция, и които са важни и днес, посочи юристът Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет:

„Разбирам от днешна гледна точка колко важна и модерна е била тази конституция, колко е важно разделението на властите. Ако се вникне много добре в това разделение на властите, ще видим, че всяко добро управление се основава на разделението на властите и на правата на гражданите, които се дават с тази конституция. На всички млади хора бих пожелал да се борят за правата си“. 

Именно гражданските права правят Търновската конституция, приета преди 140 години, модерна, колкото е и сегашният ни основен закон, коментира историкът проф. Милко Палангурски:

„Ако погледнете правата, свободите и задълженията на гражданите, описани в Търновската конституция и в сегашната, то няма разлика. Разликата е само в граматиката, конструкцията и броя на членовете. Иначе всички ония основни принципи, които са провъзгласени от Великата харта за правата на човека от Френската революция и Американската конституция преди 200 години, ги има.

Ние сме взели онова, което съществува в най-добрия му вид преди 140 години. Загубихме го през 30-е и 40-е  години на миналия век, възстановихме го в края на 80-е на миналия век. Не мисля, че нямаме правото да се наричаме граждани на света. Това, че не го чувстваме, си е вече наш проблем“.

През 1879 година, когато в Търново се е провело Учредителното събрание и е приета Търновската конституция, целият град е бил обзет от патриотичен дух. Заседанията са били съпътствани от редица прояви като концерти, а депутатите са гледали първото модно ревю, разказва директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Препратки към съвременния парламентаризъм от онова забележително време могат да се намерят в изобилие, особено за издръжката и дисциплината, разказва Иван Църов:

„Официално в пресата е било публикувано, че 15 франка е била дневната разкладка за прехраната и нощувката на всеки един от тези 231 депутати. Много ми харесва един конкретен момент, той е по-скоро битовизъм, където един от учредителите е написал собственоръчно бележка, прошение до председателя на Учредителното събрание  - ако може да го освободи за три деня от заседанията, за да заведе щерка си на дофтур в Русчука“.

Приемането на Търновската конституция е важно за развитието на българската адвокатура, коментира Йордан Цветанов, председателя на Управителен съвет на фондация „Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“:

„Извършеното от бащите на българската конституция е важна част, в която са адвокатите. Това е актуално и днес. При приемането на Търновската конституция са съчетани националният интерес и българските традиции с модерните европейски ценности. Достатъчно е да кажа, че в ковчега на дядо Цеко Войвода до християнския кръст, по негово желание, слагат екземпляр от конституцията. Пожелавам на колегите да са отговорни, да са вдъхновени и да работят за утвърждаване на България като правова държава“.

Фактите около Учредителното събрание и приемането на първия ни най-важен закон не са достатъчно осветлени извън рамките на професионалната среда на юристите и историците. „Датата 16 април не е достатъчно популярна на фона на другите значими събития, които се изучават в детайли и са признати от обществото ни“, посочи Георги Чемширов, председател на Административния съд във Велико Търново:

„Когато се приема конституцията, всички гласуват за нея, всички подписват учредителния акт, независимо от това колко са били против определени нейни текстове, определени институти, които се въвеждат в новата българска държава, и от споровете и битките, които са прераствали във физически стълкновения помежду им. Ето това е един пример, който трябва да се знае и да се говори. Една стара японска поговорка казва, че не материалните неща носят щастие, а съзнанието за постигната цел. Това искам да съпътства колегите - съзнанието за постигната цел.“ 

С решение на Народеното събрание Велико Търново получи статут на историческа и духовна столица на България, какъвто му дават и законотворците преди 140 години по предложение на Драган Цанков, когато в Търново се взема решението София да бъде новата правителствена българска столица, припомни историкът проф. Пламен Павлов: „Всички важни, конституционни, държавни актове в България са извършвани в името на Търновската конституция и народа и то във Велико Търново – не само учредяването на държавата и нейния парламентарен модел става тука, но и признаването на Съединението е извършено тук. Разбира се, обявяването на Независимостта съвсем не случайно е извършено тук. Така че ние сме в дълг пред традицията, която са ни завещали нашите деди“.

Даването на статут за историческа и духовна столица не бива да остава само една почетна титла, а и да вменява някакви функции, посочи проф. Пламен Павлов и поясни, че този статут трябва да има разписани ясни цели - дали ще е по отношение на опазване на историческите и културните паметници, или за вземане на самостоятелни решения, но да бъде определено точно и ясно.

В България съществува хиперцентрализъм, който остава, въпреки 30-годишния демократичен модел. Определяното на Велико Търново за историческа и духовна столица е един от пътищата да се излезе от него, коментира проф. Павлов.

“Утрешната дата е много тържествена. Аз неведнъж съм писал, че приемането на Търновската конституция е естествения празник за България, а не тази малко измислена дата 3-ти март, когато не се е случило нищо, което има връзка със съвременната ни държава, каза пред БНР проф. Ивайло Дичев и допълни:

“Това е моментът, в който се учредява нашата държавност, нашите институции“.

Търновската конституция е изключително прогресивна за времето си. Много по-напредничава е като държавно устройство от това, което съществува по това време в Русия. Заета е от най-напредничави образци, каза още той.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59