Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри спорната реформа на авторското право в интернет

Снимка: Европейски съвет

Страните от ЕС одобриха днес реформи на правилата за авторското право в интернет, за които настояваха издатели и медийни организации, а американски технологични гиганти като Гугъл ги критикуват, предаде АФП.

Съветът на Европейския съюз одобри реформите, които бяха приети миналия месец от Европарламента.

„Новите правила осигуряват адекватна защита за автори и творци и отварят нови възможности за достъп и споделяне на защитено съдържание онлайн в ЕС“, се казва в прессъобщение на Съвета.

Според източник от ЕС против са гласували Италия, Финландия, Швеция, Люксембург, Холандия и Полша.

Новината за одобрените промени бе приветствана от Еврокомисията.

В края на март евродепутатите в Страсбург одобриха директивата с 348 гласа „за“ срещу 274 „против“ и 36 „въздържал се“. В нея се предвижда творците да могат да контролират разпространението на авторското съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение.

Европейските издатели на вестници ще могат да преговарят по какъв начин да се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите.

Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, събрани от прочетените им публикации.

Благодарение на новите правила за лицензиране, потребителите ще могат законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като Ютюб или Инстаграм.

След публикуването на новата директива в Официалния вестник на ЕС страните членки ще имат 24 месеца за транспонирането ѝ в местното законодателство. Церемонията за подписването на новите правила е планирана за 17 април в Европейския парламент в Страсбург.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕП одобри промени в правилата за авторското право в интернет

Европейският парламент одобри днес спорни промени в правилата за авторското право, които дават повече правомощия на издатели на нови и звукозаписни компании срещу интернет гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“, предаде АФП. Въпреки напрегнатия..

обновено на 26.03.19 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта,..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването...

публикувано на 27.07.24 в 18:14